Förlikning om Gaio tagatose

Lästid
1 min
Publicerad
13 november 2003
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods Ingredients och den amerikanska tagatoselicenspartnern Spherix har kommit överens om förlikning i det skiljedomsärende som drogs igång av Spherix.

Arla Foods Ingredients förvärvade 1996 rättigheterna till det kalorifattiga sötningsmedlet Gaio tagatose från Spherix. I skiljedomsärendet, som restes i en amerikansk skiljedomstol, anklagades Arla Foods Ingredients av Spherix för att dröja för länge med att starta den kommersiella produktionen av produkten.
Förlikningen innebär att den period som Spherix får royalty för försäljningen av Gaio tagatose förlängs. Samtidigt har Spherix förpliktat sig att inte i framtiden resa rättsärenden mot Arla Foods Ingredients när det gäller Arla Foods Ingredients ansträngningar att marknadsföra Gaio tagatose.
Gaio tagatose, som framställs av laktos (mjölksocker), fick nyligen sin debut på marknaden i en läskdryck från Pepsi i USA. Sötningsmedlet tillverkas i Hannover i samarbete mellan Arla Foods Ingredients och Nordzucker, Tysklands näststörsta sockerproducent.

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76