Arla stoppar leveranser av grädde till Fanø Mejeri

Lästid
1 min
Publicerad
09 februari 2003
Kontakter:
Presskontakt

Den 10 mars slutar Arla Foods att leverera grädde till det libanesisk-/danskägda Fanø Mejeri. Det handlar om den grädde som används i mejeriets produktion av smöret Lurpak för export.

Beslutet fattades efter en utvärdering av mejeriets förmåga och vilja att backa upp en av den danska mejerisektorns allra viktigaste märkesvaror Lurpak på stora exportmarknader, i det här fallet Mellanöstern.
Fanø Mejeri säljer idag Lurpak genom sin libanesiske delägare i både Libanon, Syrien, Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten.

– Det står Fanø Mejeri fritt att köpa grädde till smörproduktion någon annanstans, eller att etablera en egen mjölkinvägning. Men Arla Foods kommer inte delta i att ödelägga Lurpakvarumärket som danska smörproducenter och exportörer under 40 år har byggt upp på världsmarknaden, säger Andreas Lundby, koncerndirektör i Arla Foods, om bakgrunden till den stoppade leveransen av grädde till Fanø Mejeri.

De övriga Lurpakproducenterna har idag ett gemensamt bolag, Andelssmør, och genom detta marknadsförs Lurpak på exportmarknaden. De senaste tio åren har mejerierna gemensamt investerat över en miljard DKK i Lurpakmärkets marknadsföring på exportmarknaden.
Fem mejerier står idag för produktionen av Lurpak, cirka 50 000 ton per år. Mellanöstern är efter England den viktigaste exportmarknaden för danska Lurpakproducenter.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76