Arla Foods vd, Jens Bigum, om Dominikanska republiken

Lästid
2 min
Publicerad
18 februari 2003
Kontakter:
Presskontakt

Exporten av danskt mjölkpulver till Dominikanska republiken började för snart 50 år sedan. I dag för Arla en dialog med den dominikanska regeringen om den framtida mejeristrukturen.

För snart 50 år sedan började danska mejerier att exportera konsumentförpackat mjölkpulver från Danmark till Dominikanska republiken. Då, som nu, fanns det underskott på mjölk i landet. Än i dag sker exporten från Danmark och produkterna, gjord på danska mjölkråvara, säljs under varumärket Milex.

Arla Foods vd Jens Bigum säger att företaget under många år har haft täta kontakter med lokala aktörer i Dominikanska republiken.

– Eftersom det finns ett underskott av mjölk i Dominikanska republiken, så består utbudet i landet av en kombination av både importerad och lokalt producerad mjölk. Arla ser positivt på att medverka till en förstärkning och utveckling av mejeriindustrin i landet, säger Jens Bigum.
Arla för också en dialog med Dominikanska republikens regering tillsammans med landets mejeriföretag, mjölkbönder och andra utländska mejeriföretag om den framtida mejeristrukturen i landet.

Enligt den dominikanska organisationen Conaleche (det nationella rådet för reglering av mjölkindustrin) täcker inte den egna mjölkproduktionen, cirka 400 miljoner kilo mjölk per år, landets behov, trots att den har ökat med åtta procent de senaste två åren. Den mjölk som produceras i landet går huvudsakligen till ost och uht-produkter (produkter med lång hållbarhetstid). Av tradition används mjölkpulver till barn, eftersom pulvret kan blandas med vatten och behovet av kyla inte är lika stort som för färska produkter.

Den export av förpackat mjölkpulver som Arla har till Dominikanska republiken utgör knappt 660 miljoner kronor. Danska mejerier har en 100-årig tradition av export och i dag exporterar Arla Foods till 100-tals länder, i och utanför EU.
Enligt ett avtal mellan EU och Dominikanska republiken finns det en importkvot, som begränsar hur mycket mjölkpulver som får exporteras från EU till republiken. Innan importkvoten etablerades hade myndigheterna möjlighet att höja tullavgifterna från 20 till 40 procent. Men eftersom landet med sin struktur inom jordbruket inte är självförsörjande på mjölk valde den dominikanska regeringen att ha kvar en tullavgift på 20 procent.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76