Arla Foods Guldko 2003.

Lästid
4 min
Publicerad
12 mars 2003
Kontakter:
Presskontakt

Nu är de tolv nominerade till Arla Foods Guldko 2003 klara. Med spännvidd från internationella storhotell till den lokala folkhögskolan visar nomineringarna att Guldkon riktar sig till alla. De kategorier som gäller i år är valda med utgångs-punkten att få en bredd och det gemensamma syftet är att skapa intresse, väcka engagemang och inspirera. Det kan göras på så många olika områden för så många olika människor i så många skilda situationer. Ny kategori för i år är Bästa Matglädjeskola där arbetet att lyfta skolmaten och matglädjen i skolorna står i centrum.

Årets kategorier till Arla Foods Guldko 2003 är; Bästa Miljöarbete, Bästa Frukostbuffé, Bästa Matglädjeskola och Bästa Matglädjebutik. I samtliga dessa kategorier har det funnits ett stort antal anmälda tävlanden från hela landet. Många har inspirerats av de tidigare tävlingarna, många har arbetat lång tid utifrån idéer och tankar som går i linje med tävlingens syfte.

Arla Foods Guldko delas i år ut för fjärde året i rad. Guldkon har instiftats för att i Sverige uppmärksamma och premiera goda insatser för att främja matkultur och miljö. Vinnarna koras i samband med en dag fylld av inspiration och information på Berns i Stockholm den 3 april.

De nominerade är:
Bästa Miljöarbete
COOP Forum Kök & Café. Att ha ett miljöperspektiv på precis allt, vara envis och långsiktig, det är förutsättningar för att lyckas med miljöarbetet i en restaurangkedja. COOP Forum Kök & Café har restauranger på bland annat 22 stormarknader över hela landet.

Fristads folkhögskola i Borås. Miljömedvetenhet och engagemang måste börja redan i skolan. Med det som utgångspunkt startade Fristads folkhögskola i Borås kommun, en utbildning med gymnasiekompetens där miljöinriktning är en viktig del. Idag är det en populär linje, skolan är på väg att bli miljöcertifierad och nominerade till Arla Foods Guldko 2003.

Hilton Stockholm Slussen. Besparingar på över en halv miljon kronor per år genom sitt miljöengagemang. Det är den ekonomiska uppsida som Hilton Hotel vid Slussen i Stockholm kunnat presentera för sina ägare de senaste åren. Nu står hotellet som föredöme och studieobjekt för kedjans övriga hotell över hela världen.

Bästa Frukostbuffé
Hotel Winn, Haninge. Mer frukt, fler fettsnåla alternativ, mer KRAV-märkt, mer nyttigt men med det traditionella kvar. Så kan trenden vad gäller frukosten på hotellet sammanfat-tas. Dessutom måste alla gäster, från hockeylaget till fotomodeller-na, få sina önskemål tillgodosedda.

Scandic Hotel Linköping Väst. På samma sätt som många gäster ser frukosten som det kanske viktigaste vid valet av hotell, så är frukosten också viktig för gästens hälsa. Det var en utgångspunkt när de ansvariga på Scandic Hotel Linköping Väst bestämde sig för att göra sin frukostbuffé till något alldeles extra.

Hilton Stockholm Slussen. Det går att se på en frukostgäst från vilket land han kommer. Det påståendet kommer från Neil Ponsonby, kökschef och ytterst ansvarig för frukost-buffén på hotellet. Det sätter också fingret på svårigheten att utforma och utveckla en frukostbuffé. Alla gäster ska hitta det de vill ha och allt ska fungera till hundra procent så som varje enskild gäst kräver och önskar.

Bästa Matglädjeskola – ny kategori för i år
Grönkullaskolan, Alvesta. I Grönkullaskolan har de fått upp ögonen för hur viktig maten och lunchrasten är för eleverna. Där schemaläggs skoldagen utifrån lunchen. Mat finns också med som en del i utbildningen i flera olika ämnen. För personalen är matglädje och skolmatsal något som går att förena.

Ede skola, Delsbo. Med målsättningen att 100% av alla elever ska äta i skolrestaurangen arbetar personalen i Ede skola varje dag. En tuff målsättning som utgår från de fyra huvudpunkterna Eleven, Personalen, Miljön och Matkvalitén. Nu är de på rätt väg vilket inte minst nomineringen visar.

Stavreskolan, Trollhättan. Att göra 700 semlor till elever och personal i skolan är ett tydligt bevis på engagemang. Samma engagemang som gör att det finns ett välfyllt kryddskåp, ofta med färska örtkryddor, tygdukar på borden och ett dignande salladsbord som troligen är ett av de största och fräschaste i Trollhättan. Det skapar matglädje.

Bästa Matglädjebutik
Vivo-Sabis, Fältöversten, Stockholm. En matvarubutik måste vara mycket mer än en matvaru-butik. Med det som utgångspunkt arbetar personalen på Vivo-Sabis i Fältöversten i Stockholm. Här får kunderna tips, idéer, råd och framför allt inspiration. Över hälften av alla som går in i en matvarubutik vet inte eller har inte bestämt sig för vad de ska handla. Här får de hjälp.

Spar Rydshallen, Linköping. ”En citron extra”. Så enkelt kan arbetet med att göra SPAR Rydshallen till en samlingspunkt för matintresserade i hela Linköping sammanfattas. Nu har de lyckats så bra att de ser kunder från hela regionen i butiken. Personalen har också blivit något av ”extraföräldrar” till studenterna i området.

COOP Konsum, Strängnäs. Det ska innebära ett mervärde för kunden att välja vår butik. Så förklarar Anna Nagrell, butiksansvarig, inriktningen och målsättningen för COOP Konsum i centrum av Strängnäs. Att väcka lusten och intres-set, visa att det inte är så komplicerat. Butiken är ett bra exempel på att mat kan vara så mycket mer än att stressa in och köpa fryst färdigmat.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76