Ädel & Cheddar i bokform – Välkommen till Kvibilles värld!

Lästid
2 min
Publicerad
19 maj 2003
Kontakter:
Presskontakt

Den tredje september 1916 var en historisk dag i halländska Kvibille. Det nybyggda mejeriet öppnade portarna och tog emot den första mjölken från traktens bönder. Idag, 87 år senare, blomstrar mejeriet som gör Sveriges enda ädelostar och de uppskattade tygklädda cheddarostarna. Nu öppnas portarna åter till en värld fylld av historik, hantverk och 47 läckra recept med ädelost och cheddar i alla former. Välkommen till Kvibille och Ädel & Cheddar – 128 sidor kärleksfull läsning, historik och inspiration för alla som älskar ädelost och svensk cheddar! Finns i bokhandeln från vecka 22.

Arla Foods har tillsammans med Byggförlaget producerat boken om Kvibille, dess ostar och historik. Boken innehåller 47 moderna recept där de svenska ostarna förenats med klassiska, och nya, vilda, smaker och kryddor. Här finns förrätter, snacks, varmrätter, sallader, röror, tapas, marmelad och bröd. Rätter med ost och rätter tänkta för att passa väl till en härligt lagrad cheddar, en smaksatt Kvibille Whiskyädel eller kanske en klassisk röd Gräddädel.
– Vi ville skapa en modern och inspirerande kokbok där våra svenska favoriter från Kvibille fick spela huvudrollen, berättar Karolina Äletoft, marknadschef på Arla Foods. Samtidigt ville vi passa på att berätta den fantastiska historien om Kvibille Mejeri, om upprinnelsen, och utvecklingen fram till dagens moderna mejeri där tradition och hantverk förenats med produktutveckling och innovationslusta.

Tradition i modernt format
600-talet – Roquefortosten föds av en slump i en grotta i sydöstra Frankrike. 1 000 år senare ser den första cheddarosten dagens ljus i byn Cheddar i södra England. Dessa två händelser leder på krokiga vägar fram till att Kvibille Mejeri idag tillverkar Sveriges enda ädelostar och cheddar. Nu finns historien samlad i en liten, vacker bok – fylld av stämningsfulla bilder och läckra recept. Med ett tjockt omslag av svartaste papp och ett innehåll som inspirerar kan Ädel & Cheddar bli en kär vän för alla som njuter att vackra bilder, ljuvliga recept och historiska berättelser.
– Det har blivit en härlig bok som andas hantverk och vår långa historia, berättar Rolf Fredriksson, ostmästare vid mejeriet. Vi är ju ett förhållandevis litet mejeri som har blivit kända för våra kvalitetsostar, som många förknippar med lite lyxighet, både till vardag och till fest. Och recepten gör mig stolt över alla möjligheter som finns med ost. Personligen njuter jag helst en väl tempererad Kvibille Ädel Special på en ostbricka
tillsammans med ett vitt vin åt det söta hållet., men en potatisgratäng med riven cheddar, vitlök och grovmalen svartpeppar tillsammans med en god bit oxkött är ju inte heller fel!

Ädel & Cheddar kommer säljas i bokhandeln från vecka 22. Pris cirka 145 kronor.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef
tel: +46 (0)8 789 58 84
mobil: +46 (0)70 689 58 84
fax: +46 (0)8 20 92 60
e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Birgitta Wessman-Neander, PR & Kommunikation
tel: +46 (0)8 789 54 35
mobil: +46 (0)70 689 54 35
e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76