Tre personer på ett kontor
FAQ

Vanliga frågor & svar

Här hittar du svar på frågor om det mesta som rör Arla. Allt från bäst-före-datum till mjölkpris och återvinning.

Saknar du svaret på din fråga?

Hör av dig till oss på Arla, vi hjälper dig gärna! 

Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Arla Ko® – vad betyder den röda Arla Kon?

Arla Ko® är ett av våra många varumärken. Produkterna från Arla Ko® innehåller naturliga ingredienser så långt det är möjligt och är alltid gjorda på 100 % svensk mjölk. Mjölk, filmjölk, yoghurt, gräddfil, vispgrädde och ost ingår i vårt Arla Ko®sortiment. Du kan läsa mer om våra varumärken här.

Balansyoghurt – varför borta, vilka alternativ finns, kommer den tillbaka?

Varför finns inte Arla Balansyoghurt att köpa längre?
Efterfrågan på Arlas Balansyoghurt är för låg för att vi ska kunna ha den kvar i vårt sortiment.

Vad kan jag välja istället för Arla Balansyoghurt?
Balansyoghurt var den probiotiska mjölkprodukt på marknaden som innehöll flest probiotiska stammar i en hög koncentration. Arla har även andra mjölkprodukter på marknaden som har probiotiska stammar tillsatta. Onaka som innehåller bifidobakterier och A-fil som innehåller Lb acidophilus. Dessa produkter har en lägre koncentration av probiotiska stammar än vad som fanns i Balansyoghurten. Det finns även mjölkprodukter från andra mejeriföretag på marknaden, liksom probiotika i kapselform att köpa på apotek.

Kommer den att lanseras igen?
Just nu finns inget beslut om relansering, men håll utkik efter produkten framöver, den kan återkomma i ny skepnad.

Berikning av D-vitamin – vad innebär det?

1 november 2015 höjde Arla befintlig D-vitaminberikning i Mini-,Lätt-, Mellanmjölk och laktosfri mjölk. Mjölk 3% och samtliga filprodukter berikas numera också med D-vitamin.

Bregott – har ni ändrat konsistensen?

Vi har inte ändrat något i vårt recept av Bregott. Bregott är ett matfett som är gjort på smör, som kärnas av grädde och sedan blandas med rapsolja och en nypa salt. Mjölkfettets konsistens förändras av naturliga skäl mellan sommar och vinter, vilket gör att Bregott speciellt under vinterhalvåret kan få en något mer halkig konsistens. Vi justerar vår tillverkning efter mjölkfettets variationer över året och gör allt för att produkten ska vara så jämn i kvaliteten som möjligt.

Skulle du ändå uppleva att Bregott inte lever upp till dina förväntningar, gör då en reklamation här. I reklamationen lämnar du bland annat uppgifter från förpackningen så vi kan ta informationen vidare till vår produktion.

Bäst-före-datum – vad betyder det?

Bäst före-datum är en rekommendation. Det finns ingenting som säger att en produkt inte går att använda efter det datumet oavsett om förpackningen är öppnad eller inte. Du får helt enkelt lita på dina sinnen. Så länge lukt, smak, utseende och konsistens är bra så går det alldeles utmärkt att använda produkterna.

Ekologisk mjölk - kan jag vara helt säker på att jag får ekologisk mjölk i förpackningen?

Arla har 420 svenska gårdar som producerar ekologisk mjölk och det är jätteviktig för oss att konsumenterna känner sig säkra när de köper våra ekologiska produkter. Den ekologiska mjölken hämtas på separata turer och körs separat genom hela processkedjan på mejeriet fram till färdig ekologisk produkt. Det kan vara samma bil som kör både på ekologiska turer och konventionella turer. Det är bara en sorts mjölk som hämtas per tur och dessemellan diskas tankbilen.

Frysråd – kan jag frysa era produkter?

Mjölk – går bra att frysa max tre månader, bäst blir alldeles färsk mjölk. Tinas lämpligen i kylskåp och omskakas innan den används.

Filmjölk , yoghurt, crème fraiche och gräddfil – går inte att frysa, de blir gryniga och vattniga.

Keso – blir grynig och torr men går bra att använda i bakning och matlagning. Max tre månader.

Vispgrädde och kaffegrädde – går att frysa och användas i matlagning men går inte att vispa eller ha i kaffet. Det går att frysa vispad grädde, den kan bli lite torr men blir bra efter omrörning.

Smör, Bregott och Lätt&lagom – går bra att frysa i max två månader. Tina i kylskåp.

Hårdost – smaken förändras inte men grynpipiga ostar som Svecia och Prästost och gräddostar blir smuliga och svåra att skära eller hyvla. Bäst lämpar sig rundpipig ost som Herrgård. Lägg osten i aluminiumfolie och plastpåse.

Juice – går bra att frysa i max sex månader.

Gluten – framgår det av innehållsförteckningen?

Om vi har gluten i våra produkter måste vi alltid skriva det på förpackningen i och med att det är en allergen. Står det ”modifierad stärkelse” i innehållsförteckningen kommer det från majs eller potatis om ingenting annat anges.

Homogenisering – vilka av era produkter är ohomogeniserade?

I mjölk finns det fettkulor som efter ett tag flyter upp på till ytan och lägger sig som ett gräddskikt. Genom homogenisering finfördelar man fettkulorna i mjölken, det ger mjölken en jämnare konsistens. I nu läget är Arla Ko® Ekologisk Lantmjölk, Arla Ko® vispgrädde 40 %, Svenskt Smör®, Bregott®, hårdost och ädelost ohomogeniserade. All fil och yoghurt är homogeniserad för att säkerställa jämn kvalitet på produkten och underlätta syrningsprocessen. Här kan du läsa mer om ämnet. 

Hur mycket D-vitamin är det i era produkter?

De naturella produkterna har en D-vitaminhalt på 1,0µ/100g. De smaksatta filprodukterna något lägre, 0,8-0,9µ/100g.

Eftersom vi får för lite solljus i Sverige bildar vi för lite D-vitamin i kroppen och för att undvika brist är det i Sverige lagkrav att berika mager mjölk och matfettsblandningar med D-vitamin. Läs gärna mer om vitamin D här.

Du kan enkelt se hur mycket D-vitamin det finns i olika livsmedel på http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall

 

Laktos – är era hårdostar och rivna ostar laktosfria?

Samtliga hårdostar och rivna ostar från Arla är laktosfria. Mjölksyrabakterierna ”äter" upp laktosen under tiden som osten lagras. Med andra ord kan man som laktosintollerant njuta av alla Arlas goda hårdostar, både milda och lagrade.

Här kan du läsa mer om laktos i hårdost. Du kan även läsa mer här på Arla.se.

Mjölkpris – hur mycket får bonden för 1 liter mjölk?

Arla är ett kooperativ som bildats av och ägs av mjölkbönder. Arlas uppgift är att betala högsta möjliga pris för mjölken. Mjölkpriset varierar över året, beroende på världsmarknaden för mejeriprodukter och Arlas försäljning på olika marknader. Här kan du läsa mer om mjölkpriset.

 

Palmolja – i vilka produkter och varför?

Ingen av våra svenskproducerade produkter innehåller olja. Palmolja kan däremot förekomma i enstaka produkter tillverkade i andra länder.

All palmolja Arla använder kommer från medlemmar i organisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) som har arbetat fram riktlinjer för odling och produktion av palmolja. Riktlinjerna ställer tydliga krav på odlingen för att minska miljöpåverkan, samt förbättra arbetsmiljön och de sociala förhållandena för arbetarna. I riktlinjerna ingår även krav på bevarandet av livsmiljöer för känsliga arter.

Skruvkork – varför sätter vi skruvkork på den ekologiska mjölken?

6 av 10 konsumenter som köper ekologisk mjölk föredrar skruvkork även om den är av vanlig plast. Är skruvkorken av förnybart material blir man än mer positiv.(Källa Yougov undersökning juni 2013) Vi tar till oss av detta och tillmötesgår konsumenternas önskemål och sätter skruvkork gjord på förnybar råvara på våra ekologiska mjölkrodukter. Vi går även ett steg längre och inför skruvkorkar gjord på förnybar råvara på all konventionell mjölk och på ekologisk och konventionell fil.

Sorteringsanvisning?

Skölj ur och platta till förpackningen. Lämna förpackningen i behållaren för pappersförpackningar.Den lösa skruvkorken lämnas i behållaren för plastförpackningar. Hela förpackningen tas omhand i materialåtervinningen.

Sponsring – kan Arla sponsra oss?

Här tar vi emot din önskan om sponsring.

 

Sportflaskan som ser ut som ett mjölkpaket – kan jag få tag i den?

I vår Webbshop har vi aktuell sportflaska till försäljning. Den flaskan rymmer 5 dl och kostar 50 kronor inklusive frakt.
Beställ flaskan här: 
http://www.arlawebbshop.se/product/sportflaska

Ursprung – hur vet jag vart mjölken kommer ifrån?

Här har vi skrivit om råvarans ursprung. 

Varför berikas inte längre mjölk med vitamin A?

Ny EU-lagstiftning som har kommit de senaste åren har gjort att det inte längre är tillåtet att på frivillig basis berika mjölk med den halt A-vitamin som vi tidigare har haft, trots att Livsmedelsverket fortsatt har rekommenderat denna berikning. Den halt som behövs för en frivillig berikning är för hög för att vara lämplig för mjölk. Vi har därför valt att ta bort berikningen med A-vitamin i all mjölk (tidigare mini-, lätt- och mellanmjölk).

Varför lanserar vi skruvkork på så stor del av våra förpackningar?

Det är bra även på övriga delar av sortimentet att vi använder en skruvkork gjord på förnybar råvara och därmed minska beroendet av fossila råvaror.

Varför väljer vi en skruvkork av Polyeten (PE) gjord på förnybar råvara?

De miljöproblem som världen står inför kräver att vi identifierar nya lösningar. En lösning i detta sammanhang är att minska vårt beroende av fossila resurser genom att byta till förnybara alternativ både för energi och råvaror. Skruvkorken är ett steg i rätt riktning i och med att vi minskar på beroende av fossila råvaror. Den har fortfarande samma ”prestanda” och fungerar i befintliga återvinningssystem så konsumenterna behöver inte förrändra sina vanor.

Vår vision är att våra produkter bygger på 100% förnybara resurser. I vår förpackning idag använder vi papper, gjord av träd, som bas och nu blir även den lösa skruvkorken gjord på en förnybar råvara, sockerrör från Brasilien. 
Framtida forskning och åtgärder kommer att göra det möjligt att fler delar av förpackningen kan göras på förnybara råvaror. Forskning kommer troligen även möjliggöra användande av avfall från skogs-och jordbruk, och varför inte matavfall i dessa sammanhang. För att komma dit måste vi våga ta de första stegen med vad som finns idag. Vi vill vara en katalysator för att påskynda denna förändring.

Vilka produkter berikas med D-vitamin?

  • Konventionell mjölk, alla fetthalter
  • Ekolgisk mjölk med en fetthalt på högst 1,5%
  • Klöver Mellanmjölk
  • Konventionell laktosfri mjölk, alla fetthalter
  • Cocio ljus chokladmjölk
  • Naturell filmjölk, fetthalt max 3%
  • Smaksatt filmjölk
  • Specialfil: Onaka, Kefir; Långfil och A-fil

Återvinning – hur ska jag återvinna era förpackningar?

Alla vätskeförpackningar innehåller plast på insidan. Förpackningen består av ca 85% kartong och ca 15% laminerad plast. Förpackningen sorteras i återvinningen för pappersförpackningar. Plasten kommer att skiljas från pappret i återvinningsprocessen. Har förpackningen plastkork ska den läggas i återvinning för plast. Locket till matfettsförpackningar sorteras som hårdplast, skyddspappret och byttan ska läggas i återvinning för pappersförpackningar.