Kosläpp 2024

Svesgård – Kungsbacka

5 maj klockan 10:00

Korna släpps 12:00

Älvsåkers byväg 173

434 99 Kungsbacka

Vägbeskrivning

Söderifrån: Kör E6:an och sväng av vid Fjärås. Följ skylt mot Fjärås. Kör rakt fram i rondellen och fortstätt i 10 km förbi slott och golfbana. Sväng höger vid Höglanda och in på Älvsåkersbyväg, kör 2 km.
Norrifrån: Kör E:6an och sväng av vid Lindome. Ta höger i första rondellen och fortsätt rakt fram i rondell två och tre. I rondell fyra ta höger och kör gamla E6:an i 5 km. Sväng höger i Anneberg och fortsätt 1 km. Efter kyrka sväng höger in på Älvsåkersbyväg och kör 1 km. Åk kollektivt: Ta pendeltåget till Anneberg, gå ca två kilometer. Det är skyltat "Kosläpp". Välkommen!

Datum passerat

Gården är öppen 10.00–14.00 och korna släpps ut på betet klockan 12.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på mjölk och bullar.

Övriga aktiviteter

  • Veterantraktoruppvisning
  • Ponnytrav
  • Kobingo
  • Klappa kalvar
  • Provsitta traktorer

Parkering
Sköts av lokal idrottsklubb och kostar 30 kr. Kom i god tid då det kan vara kö.

Vill gärna uppmana så många som möjligt att åka kollektiv till gården på grund av trafikstockningen.

Länk till gården: https://www.arla.se/event-sponsring/koslapp/vastra-gotaland/svesgard-kungsbacka/

Om gården

På Svesgård finns ett kostall med plats för drygt 270 kor som mjölkas av fyra mjölkrobotar. På gården finns även kvigor och kalvar samt några katter. Gården har varit i släktens ägo sedan 1724 så i år firar vi 300 år och fixar därför ett stort Kosläpp! Nuvarande ägare är Pehr Hansson, han bor på gården.  
Pehr driver även SVESGÅRD AB tillsammans med Magnus Svedman. Där arbetar också Thomas, Annielle och Alva. Den brukade arealen uppgår till ca 240 hektar, mest vallodling men även vete och åkerbönor. Varje år tar gården emot massa barn som kommer på Arla miniorbesök.

2024 fyller Svesgård 300 år, kom och fira med oss!

Följ Svesgård på Facebook.