Kosläpp 2024

Svenseröd Gård – Västerlanda

1 maj klockan 10:00

Korna släpps 11:00

Svenseröd 209

463 93 Västerlanda

Vägbeskrivning

Åk mot västerlanda tills ni ser skyltar om kosläpp.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar, lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Parkering

IK Bergaström sköter parkeringen som kostar 35 kr.

Övriga aktivteter

  • Hoppborg
  • Ansiktsmålning för barn
  • Minigrävmaskin och traktorer står uppställda
  • Köttlådor finns att beställa
  • Grillade hamburgare, fika och kaffe finns för försäljning

Länk till gården: https://www.arla.se/event-sponsring/koslapp/vastra-gotaland/svenserod-gard-vasterlanda/

Om gården

Gården ägs och drivs av Ola Eriksson. Det var Ola och Otto som övertalade sin far Verner att köpa in några kor till gården, som på den tiden var en grönsaksgård. Tillsammans med familjen har Ola skapat en mjölkgård.

Här finns det cirka 130 kor som mjölkas av två mjölkrobotar. Sammanlagt finns det över 500 djur på gården. Här odlas det både vall och spannmål för eget bruk. Det jobbas i skogen året runt och finns en del fastigheter som hyrs ut.

Unikt för gården är att vi försöker vara så egenproducerande som möjligt. Allt från gräsfröet som planteras till kornas mat till att ta tillvara på fibrer i gödseln för att utvinna strö till djuren att ligga och vila på. Vi gör i princip allting på gården själva som byggnationer, renoveringar och maskinunderhåll.

Nytt för i år är att vi har investerat i en bevattningsmaskin, för att klara av klimatförändringarna. Med denna maskin skall vi kunna bevattna våra gräsvallar och spanmmålsåkrar, så att de klarar av torka och längre värmeperioder.