Kosläpp 2024

Strömma Naturbrukscentrum – Sätila

1 maj klockan 10:00

Korna släpps 12:00

Strömma

511 99 Sätila

Vägbeskrivning

Följ skyltarna från väg 156, Strömmaskolan. Från Sätila, åk norrut mot Göteborg i 2 km.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 12.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Parkering
Kostar 50 kr i form av parkeringslotteri.

Övriga aktiviteter

  • Skolans djurstallar är öppna
  • Uppvisningar och demonstrationer av djur och maskiner
  • Kaffeservering

Länk till gården: https://www.arla.se/event-sponsring/koslapp/vastra-gotaland/stromma-naturbrukscentrum-satila/

Om gården

Strömma är en herrgård som vart lantbruksskola/naturbruksgymnasium i över 100 år. Ägare sedan åtta år är Hushållningssällskapet i Sjuhärad. Mjölkproduktionen vart helt nedlagd 2015, efter att förra ägaren bestämt sig för att avveckla och lägga ned skolan. De nya ägarna bestämde sig för att starta om med mjölkproduktion och den kom igång igen i november 2018.

Nu är det cirka 60 kor och lika många ungdjur och kalvar. På skolan finns även får, lamm, hästar, kaniner, gnagare, en rad med olika fåglar o fiskar och även reptiler. Fåren och all växtodling bedrivs ekologiskt, mjölkproduktionen är konventionell. I framtiden kommer vi ta in fler elever i antal för att utbilda dem inom de gröna näringarna. Strömma söker hela tiden möjligheter att utveckla verksamheten, inte bara för vår egen del utan för all företagsamhet i Västra Götalands landsbygd.