Kosläpp 2024

Lovö Prästgård – Drottningholm

28 apr klockan 11:00

Korna släpps 12:15

Lovö Prästgård 1

178 93 Drottningholm

Vägbeskrivning

Ta gärna buss 323 från Brommaplan, den går direkt till gården.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 11.00 och korna släpps ut på betet klockan 12.15. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och nybakade bullar.

Gårdens foodtruck är öppen under dagen.

Parkering – men ta hellre buss
Gården kommer ta ut en liten p-avgift där intäkterna går till ett särskilt ändamål.

Men med anledning av de senaste dagarnas regn uppmanar vi dig som besökare att undvika bil och istället åka kollektivt. Parkeringen är blöt och det är stor risk att bilar fastnar. Buss 323 från Brommaplan går direkt till gården.

Länk till gården: www.arla.se/event-sponsring/koslapp/stockholm/lovo-prastgard-drottningholm/

Om gården

Lovö prästgård ligger på ön Lovö i Mälaren och sköts av familjerna Rydström, Leesment. Gården är Ekologiskt certifierad sedan 1988 och var med som en av de första gårdarna att leverera ekologisk mjölk till Arla. Idag är hela området som gården ligger i Naturreservat.

Lovö Prästgård har funnits under mycket lång tid. Bebyggelse med anknytning till jordbruk anlades i sina nuvarande lägen i landskapet redan under förhistorisk tid och huvudnäringen för den bofasta befolkningen utgjorde vid sidan av jakt och fiske initialt djurhållning och animalieproduktion. Det finns något fantastiskt i att vi finns här på Lovö prästgård med våra kor och bevarar denna ursprunglighet på ett sätt som börjar bli rätt unikt!

Vi håller mellan 35 mjölkkor(i olika färger) plus kvigor, kalvar och en och annan tjur. Vi har 25 tackor som lammar i april, en hönsskock och ett antal gårdskatter som håller råttorna i schack. Genom Arla-Minior tar vi årligen emot tusentals barn som får lära sig mer om var maten kommer ifrån och hur en gård sköts.

Vi odlar det mesta av fodret till våra djur på gården och även en del grönsaker som säljs under sommar och höst i den lilla gårdsbutiken. Vi älskar betesdrift och vet vilken fantastisk insats som korna och fåren gör då de betar markerna, på det sätt de gjort i alla tider, och därmed ger förutsättningar för många vilda växter och djur i naturbetesmarkerna.

Besök Lovö Prästgårds webbplats om du vill veta mer om om gården.