Kosläpp 2018

Lovö Prästgård – Drottningholm

29 apr klockan 11:00

Korna släpps 12:15

Lovö Prästgård 1

178 93 Drottningholm

Vägbeskrivning

Ta gärna buss 323 från Brommaplan, den går direkt till gården.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 11.00 och korna släpps ut på betet klockan 12.15. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och nybakade bullar.

Om gården

Lovö prästgård ligger på ön Lovö i Mälaren och sköts av familjerna Rydström, Leesment. Gården är Ekologiskt certifierad sedan 1988 och var med som en av de första gårdarna att leverera ekologisk mjölk till Arla. I dag är hela området som gården ligger i naturreservat och ön har en mycket intressant kulturhistoria.

Brukningsenheterna på Lovö har lång plats- och brukningskontinuitet. Bebyggelse med anknytning till jordbruk anlades i sina nuvarande lägen i landskapet redan under förhistorisk tid och huvudnäringen för den bofasta befolkningen utgjorde vid sidan av jakt och fiske initialt djurhållning och animalieproduktion. Det finns något fantastiskt i att vi finns här på Lovö prästgård med våra kor och bevarar denna ursprunglighet på ett sätt som börjar bli rätt unikt!

Vi håller mellan 35-40 mjölkkor (i olika färger) plus kvigor, kalvar och en och annan tjur. Vi har 20 tackor som lammar i april, en hönsskock och ett antal gårdskatter som håller råttorna i schack. Genom Arla Minior tar vi årligen emot 6000 barn om året som får lära sig mer om var maten kommer ifrån och hur en gård sköts.

Vi odlar det mesta av fodret till våra djur på gården och även en del grönsaker som säljs under sommar och höst i den lilla gårdsbutiken. Vi älskar betesdrift och vet vilken fantastisk insats som korna och fåren gör då de betar markerna, på det sätt de gjort i alla tider, och därmed ger förutsättningar för många vilda växter och djur i naturbetesmarkerna.

Besök Lovö Prästgårds webbplats om du vill veta mer om om gården.