Kosläpp 2024

Lovö Prästgård – Drottningholm

28 apr klockan 11:00

Korna släpps 12:15

Lovö Prästgård 1

178 93 Drottningholm

Vägbeskrivning

Ta gärna buss 323 från Brommaplan, den går direkt till gården.

Gården öppnar klockan 11.00 och korna släpps ut på betet klockan 12.15. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och nybakade bullar.

Gårdens foodtruck är öppen under dagen.

Parkering
Gården kommer ta ut en liten p-avgift där intäkterna går till ett särskilt ändamål.

Länk till gården: www.arla.se/event-sponsring/koslapp/stockholm/lovo-prastgard-drottningholm/

Om gården

Lovö prästgård ligger på ön Lovö i Mälaren och sköts av familjen Rydström/Leesment. Gården är Ekologiskt certifierad sedan 1988 och var med som en av de första gårdarna att leverera ekologisk mjölk till Arla. Idag är hela området som gården ligger i Naturreservat..

Det finns något fantastiskt i att vi finns här på Lovö prästgård med våra kor och får som människor gjort under 5000 år. Denna ursprunglighet börjar bli rätt unikt! Brukningsenheterna på Lovö har lång plats- och brukningskontinuitet. Bebyggelse med anknytning till jordbruk anlades i sina nuvarande lägen i landskapet redan under förhistorisk tid och huvudnäringen för den bofasta befolkningen utgjordes vid sidan av jakt och fiske utav djurhållning och odling.

På gården finns idag 35 kor (i olika färger) plus kvigor, kalvar och en och annan tjur. Vi har 25 tackor som lammar i april, en hönsskock, två kaniner och ett antal gårdskatter som håller råttorna i schack. Genom Arla-Minior tar vi årligen emot tusentals barn som får lära sig mer om var maten kommer ifrån och hur en gård sköts.

På gården odlar vi foder till våra djur samt grönsaker och vete som mals till mjöl. Vi har gårdsförsäljning av gårdens produkter, utbudet varierar med årstid. Vi älskar betesdrift och vet vilken fantastisk insats som korna och fåren gör då de betar markerna, på det sätt de gjort i alla tider, och därmed ger förutsättningar för många vilda växter och djur i naturbetesmarkerna. Vi odlar Landskapsmodellen.

Vi arbetar ständigt med att utveckla driften i en hållbar utveckling. Till exempel köper gården bara in el från förnyelsebara källor (vindkraft) och traktorerna drivs fossilfritt på HVO(biodiesel).

Besök Lovö Prästgårds webbplats om du vill veta mer om om gården.