Kosläpp 2024

Järngården - Vreta Kloster

27 apr klockan 09:00

Korna släpps 11:00

Vreta utbildningscentrum, Järngården 3

590 76 Vreta Kloster

Vägbeskrivning

Vretagymnasiet ligger drygt 10 km nordväst om Linköping. Se länk längre ned för mer utförlig vägbeskrivning.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 09.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnare. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida. Arla bjuder på kall mjölk och nybakade bullar. Gården håller öppet till klockan 13.00.

Övriga aktiviteter
Vretagymnasiet visar upp valda delar av utbildningar inom jordbruk, djur,skog, häst, maskin och transport m.m.

Länk till gården: www.arla.se/event-sponsring/koslapp/ostergotland/jarngarden-vreta-kloster/

Järngården brukas av Vreta Utbildningscentrum och ägs av Region Östergötland. Här studerar cirka 400 gymnasieelever och cirka 130 vuxenelever inom jord, skog, häst, djur, maskin och transportinriktning. Skoljordbruket bedrivs på cirka 410 hektar åker och 70 hektar bete, varav 30 hektar i ekologisk odling.

På gården finns cirka 75 mjölkkor samt ungdjur, 20 tackor och 65 hästar. Här finns även ett forskningsstall för höns som hyrs av Linköpings Universitet, men drivs i samarbete med Vreta Utbildningscentrum. Det mesta av djurens foder odlas på gården i form av spannmål och vallfoder. Skolans elever är med och jobbar med den dagliga skötseln av djuren.

Se vår webbplats för närmare vägbeskrivning.