Kosläpp 2019

Gotland Grönt Centrum – Roma

9 feb klockan 09:00

Roma Lövsta 42

622 54 Romakloster

Vägbeskrivning

Väg 143, 15 km söder om Visby. Gotland Grönt Centrum hittar ni strax norr om Roma kyrka.

Datum passerat

Gården öppnar kl 10 och korna släpps ut på betet kl 11. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte att anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Övriga aktiviteter

  • 10–12 Visning av kostall från panoramafönster.
  • 10–12 Klappa traktorer – riktiga traktorer från Gotland Grönt Centrum AB:s maskinpark står uppställda.
  • 10–12 Öppet hus hos Naturbruksprogrammet. Elever berättar om hur det är att plugga här.
  • 10–12 Öppet hus hos Hundrehab Gotland – se hundar träna i simbassäng.

Om gården

Lantbruksutbildningen har bedrivits av Gotlands kommun och Region Gotland under mer än 70 år. Gotland Grönt Centrum AB bildades 2015 och intresset för att utbilda sig vid Gotland Grönt Centrum har ökat kraftigt. Idag har Naturbruksutbildningen dubbelt så många elever som 2015.

Fokus är utbildning riktad till både ungdomar och vuxna. Skoljordbruket är ett viktigt verktyg för utbildningen och omfattar 260 hektar åker (varav 200 hektar KRAV), ekologisk mjölk- och lammproduktion, med 80 mjölkkor och 45 pälstackor. Naturbruksutbildningen erbjuder profilerna lantbruk, lantbruksdjur, djursjukvård och häst.Under sin utbildning läser man som elev även entreprenörskap där man får lära sig att starta och driva eget företag samt få möjlighet att driva UF-företag. Man lär sig företagsekonomi, management, entreprenöriellt lärande och företagande för att ha bästa förutsättningar till hög anställningsbarhet och ha grundkunskaper för att starta eget företag. Utbildningen drivs gemensamt med Wisby gymnasiet där GGC är underleverantör av naturbruksämnena åt Wisby gymnasiet. Elever som önskar har möjlighet att hyra boende i villorna på området.

Inom vuxenutbildningen samarbetar GGC AB med Kompetenscentrum Gotland och erbjuder både ”Grundkurs i jordbruk” och en trädgårdsutbildning. Gotland Grönt Centrum AB har 18 anställda. Våra fräscha konferenslokaler är en uppskattad mötesplats för olika konferenser. Vår restaurang använder mycket gotländska och/eller svenska råvaror. GGC AB har även ett företagshotell där de viktigaste företagen och rådgivningsorganisationerna inom de gröna näringarna finns. Mer än 100 personer arbetar på området. Visionen är att Gotland Grönt Centrum AB skapar kunskap och lönsamt företagande för en hållbar framtid. Ambitionen är att GGC AB ska bli motorn för utvecklingen av de gröna näringarna och livsmedels¬branschen. Redan finns en professor från SLU på plats och planerna är att samarbetena med forskning och utveckling ska öka.