Kosläpp 2024

Gotland Grönt Centrum – Roma

13 apr klockan 10:00

Korna släpps 11:00

Roma Lövsta 42

622 54 Romakloster

Vägbeskrivning

Väg 143, 15 km söder om Visby. Gotland Grönt Centrum hittar ni strax norr om Roma kyrka.

Datum passerat

Gården öppnar kl 10 och korna släpps ut på betet kl 11. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte att anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Övriga aktiviteter

  • 10–12 Visning av kostall från panoramafönster.
  • 10–12 Klappa traktorer – riktiga traktorer från Gotland Grönt Centrum AB:s maskinpark står uppställda.
  • 10–12 Öppet hus hos Naturbruksprogrammet. Elever berättar om hur det är att plugga här.
  • 10–12 Öppet hus hos Hundrehab Gotland – se hundar träna i simbassäng.

Länk till gården: https://www.arla.se/event-sponsring/koslapp/gotland/gotland-gront-centrum-roma/

Om gården

Utbildning har bedrivits av Gotlands kommun och Region Gotland under mer än 70 år. Gotland Grönt Centrum AB bildades 2015 och intresset för att utbilda sig vid Gotland Grönt Centrum har ökat kraftigt. Idag har Naturbruksutbildningen mer än 100 elever vilket är 2,5 gånger så många som 2015. Utbildning riktas till både ungdomar och vuxna. Skoljordbruket är ett levande klassrum och ett viktigt verktyg för utbildningen och omfattar 230 hektar åker (varav 170 hektar KRAV), ekologisk mjölk- och lammproduktion, med 80 mjölkkor och 45 gotlandsfår. Naturbruksprogrammet erbjuder fem olika yrkesutgångar. Lantbruk maskin, djurskötare inom lantbrukets djur, djurvårdare, arbete med hund och hästskötare, ridning eller körning.

På naturbruksprogrammet ingår företagande och entreprenörskap. Alla elever ges möjligheten att starta och driva eget företag samt få möjlighet att driva UF-företag. Eleverna lär sig företagsekonomi, management, entreprenöriellt lärande och företagande för att ha bästa förutsättningar till hög anställningsbarhet och ha grundkunskaper för att starta eget företag. Utbildningen drivs gemensamt med Wisby gymnasiet där GGC är underleverantör av naturbruksämnena åt Wisby gymnasiet. Elever som önskar har möjlighet att hyra boende i villorna på området.

‌Inom vuxenutbildningen samarbetar GGC AB med Vuxenutbildningen Gotland och erbjuder främst ”Grundkurs i jordbruk” och trädgårdsutbildning. Vi erbjuder också kortare utbildningar och föreläsningar i egen regi inom naturbrukets områden. Gotland Grönt Centrum AB har 25 anställda. Våra fräscha konferenslokaler är en uppskattad mötesplats för olika konferenser. Restaurangen Roma Gårdskrog använder mycket gotländska och eller svenska råvaror. GGC AB har även ett företagshotell där de viktigaste företagen och rådgivningsorganisationerna inom de gröna näringarna finns. Mer än 100 personer arbetar på området. Visionen är att Gotland Grönt Centrum AB skapar kunskap och lönsamt företagande för en hållbar framtid. Ambitionen är att GGC AB ska bli motorn för utvecklingen av de gröna näringarna och livsmedelsbranschen. Samarbeten med lokala livsmedelsföretag, forskning och utveckling utvecklas över tid.