Kosläpp 2024

Sundborns Lantbruk – Sundborn

9 maj klockan 10:00

Korna släpps 11:00

Baggärdet 10

790 15 Sundborn

Vägbeskrivning

Väg 850 mellan Falun och Svärdsjö, 13 km väster om Falun, Man ska inte åka till Sundborn.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Övriga aktiviteter

  • Gårdens produkter (potatis, rybsolja, glass och ost) finns till försäljning.
  • Hamburgare och annat ätbart finns också att köpa.

Parkeringen sköts av en lokal idrottsklubb och kostar 20 kr.

Länk till gården: https://www.arla.se/event-sponsring/koslapp/dalarna/sundborns-lantbruk-sundborn/

Om gården

Gården ägs och brukas av bröderna Martin och Erik Bengtsson med hjälp av ett flertal duktiga medarbetare. Mjölkkossor har det funnits på gården och gårdarna runt omkring i alla tider som det har bott jordbrukande bofast folk här i byn. Här finns 120 mjölkkor och cirka 100 kvigor och 100 stutar. Kossorna går fritt i lösdrift och mjölkas morgon och kväll. Mjölken kyls ned i vår gårdstank och transporteras sedan till mejeriet. En liten del av mjölken går även till Sundborns mejeri och blir till lokala delikatesser som tex glass.

Med hjälp av kossornas gödsel brukas cirka 400 hektar åker och på denna mark odlar vi foder till djuren, men även spannmål för avsalu, rybs till våran matolja och potatis. Hela gården brukas sedan 2006 ekologiskt och produktionen är KRAV-certifierad. Lantbruket är till stor del självförsörjande på el från våra solpaneler.