Frukost i skolan Frukostprojekt i Botkyrka

Barn som inte äter frukost har enligt studier svårare att koncentrera sig i skolan. Samtidigt äter färre och färre tonåringar frukost. Därför har vi startat ett frukostprojekt med Botkyrka kommun – för att ge elever en bättre start på skoldagen.

Under frukostprojektet i Botkyrka bjuder vi eleverna på frukost fem dagar i veckan fram till maj. Frukosten serveras i klassrummet under första lektionen varje dag.

Varför klassrummet och inte matsalen?

Den som inte äter frukost prioriterar annat på morgonen och kommer inte ha lust att komma tidigare till skolan för en frukost. Vi vill att alla elever ska få njuta av god start på dagen, inte bara de morgonpigga. Därför serverar vi frukosten i klassrummet under skoldagens första lektion. Då når vi alla.

En typisk frukost vi bjuder på kan vara drickkvarg, ostmacka och frukt. Inklusive laktosfria, glutenfria och veganska alternativ.

Vi gör det för att förstå

Varje dag börjar tusentals barn skoldagen på tom mage. Med frukostprojektet vill vi tillsammans med skolpersonalen studera effekterna av att starta skoldagen med frukost, vilken påverkan det har i klassrummet och för elevernas välmående.

Arla vill bättre förstå varför en person väljer bort frukosten men också öka kunskapen om barn och ungas förhållande till mat.

Studien pågår mellan februari och april 2018 och kommer att utvärderas med hjälp av mätinstitutet Kantar SIFO. Senare i år kommer vi tillsammans med Linköpings universitet även göra en vetenskaplig sammanställning för att väga samman all tillgänglig forskning om barns frukost i relation till deras skolprestation.