Frukost i skolan Frukostprojekt i Botkyrka

Barn som inte äter frukost har enligt studier svårare att koncentrera sig i skolan. Samtidigt äter färre och färre tonåringar frukost. Därför har vi genomfört ett frukostprojekt med Botkyrka kommun – för att ge elever en bättre start på skoldagen.

Under tre månader serverade vi elever frukost i klassrummmet under första lektionen varje dag.

Varför klassrummet och inte matsalen?

Den som inte äter frukost prioriterar annat på morgonen och kommer inte ha lust att komma tidigare till skolan för en frukost. Vi ville undersöka vad som händer när alla elever får frukost, inte bara de morgonpigga. Därför serverades frukosten i klassrummet under skoldagens första lektion.

En typisk frukost bestod av drickkvarg, ostmacka och frukt. Inklusive laktosfria, glutenfria och veganska alternativ.

Vi gör det för att förstå

Varje dag börjar tusentals barn skoldagen på tom mage. Med frukostprojektet ville vi tillsammans med skolpersonalen studera effekterna av att starta skoldagen med frukost, vilken påverkan det har i klassrummet och för elevernas välmående.

Resultaten blev lugnare klassrum, elever som lättare kan koncentrera sig och lärare som upplevde att eleverna orkade lära sig ända fram till lunch.

Resultaten får också stöd i den internationella forskningen. En sammanställning av forskning som en forskargrupp på Linköpings universitet fått i uppdrag att göra, visar att barn som äter frukost presterar bättre i skolan.

Hur gick det då?

Pilotprojektet gav 50 % lugnare klassrumsmiljö och 51 % bättre koncentrerade elever.