Goda grytor och långkok

Det är ljuvligt och underbart gott med gryta. Här bjuder vi på många frestande recept på lättlagade och goda grytor. Variera efter tillgång på råvaror, efter plånbok och vad du har hemma.

Att låta höstens rotfrukter få koka ihop med kött och kryddor till en mustig gryta är ett enkelt sätt att laga riktigt god mat. Grytan vinner på att lagas ett par dagar i förväg. Förvara den i kylen och värm den sakta en kvart innan gästerna kommer. Lägg till ett gott hembakt bröd, en god sallad och någon passande röra att klicka på, så blir det en riktig festmåltid.

En mustig kött- eller grönsaksgryta blir ännu godare om den får stå till sig ett par dagar i kylskåpet. Grytor går också bra att spara i frysen. Om grytan är fryst behöver den tina ungefär ett dygn i kylskåp innan den värms.

En gryta med kött, kyckling eller grönsaker håller sig 3-4 månader i frysen eller 2-3 dagar i kylskåp. För bra hållbarhet är det viktigt att snabbt kyla ned grytan efter tillagningen. På vintern kan man ställa grytan utomhus, gärna i en snödriva, och under den varmare årstiden kyler man den genom att ställa ner den i kallt vatten i diskhon. När grytan är kall ställer man in den i kylen eller förpackar den och lägger i frysen.

När det är middagsdags värmer man grytan på svag värme och rör om några gånger. Koka pasta, ris eller potatis under tiden.

Recept

Populära teman och recept

Alla teman

Hitta recept