Gulaschgryta med svenska smaker

Gulaschgryta med svenska smaker

60+ min Huvudrätt
Gulaschgryta på älg eller nötkött med härliga smaker av äpple, enbär och pepparrot. Långkok som denna gulaschgryta smakar nästan alltid ännu bättre dagen efter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gulaschgryta-med-svenska-smaker/

Gör så här

  • Skär köttet i tärningar. Skala rotfrukterna och skär dem i stora tärningar.
  • Skala och hacka löken grovt. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
  • Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och finhacka chilin.
  • Bryn lök, vitlök och chili i smör-&rapsolja med paprikapulver och enbär 2-3 min. Tillsätt köttet och bryn runt om tills det börjar få färg.
  • Sänk värmen och tillsätt tomatpuré, fond, samt hälften av rotfrukter och paprika. Häll på vatten så att allt täcks.
  • Koka upp, sänk värmen och sjud under lock 1 ½ tim.
  • Kärna ur och tärna äpplet. Tillsätt det, resten av rotfrukterna och paprikan. Koka ytterligare 30 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera grytan rykande het med pepparrot och matyoghurt.
Klart!

Använd gärna rökt paprikapulver istället för vanligt. Du hittar det i kryddhyllan under namnet pimentón.

Energi:

445 kcal

Protein: 29 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Högrev
500 g
Kålrötter
250 g
Palsternacka
250 g
Gula lökar
2
Röda paprikor
2
Vitlöksklyftor
3
Röd chili
½
1 msk
Paprikapulver
1 msk
Enbär
10
Tomatpuré
2 msk
Kött- och viltfond
2 msk
Äpple
1
Salt
1 tsk
Grovmalen svartpeppar
½ tsk
Till servering:
Grovriven pepparrot
½ dl
2 dl