Kalkon med apelsinsås

Kalkon med apelsinsås

60+ min Huvudrätt
Imponera med hemlagad kalkon! Kalkon i ugn är inte så svårt som man kan tro, här i ett recept där vi serverar apelsinsås till. Kom ihåg att tina kalkonen i god tid före tillagning.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kalkon-med-apelsinsas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Plocka ur inkråmet på kalkonen. Skölj kalkonen och klappa torr med hushållspapper.
  • Salta insidan med hälften av saltet. Gnid in kalkonen med resten av saltet, peppar och smör.
  • Skär halva apelsinen i mindre bitar. Fyll kalkonen med apelsinbitar och rosmarinkvistar.
  • Bind ihop lårbenen med steksnöre och lägg i en djup ugnsform med ryggbenet uppåt.
  • Tillaga i nedre delen av ugnen 2 ½ tim. Ös kalkonen med skyn med jämna mellanrum.
  • Vänd kalkonen så bröstet kommer uppåt. Fortsätt tillaga tills innertemperaturen vid lårbenet visar 80°, ca ½ -1 tim.
  • Ta ut kalkonen och låt vila på en skärbräda ca 15 min innan den skärs upp (trancheras).
  • Vispa ur ugnsformen med lite vatten. Sila skyn, mät upp den och späd med buljong så det blir 5 dl.
  • Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt fräsa en kort stund och tillsätt lite buljong i taget under vispning.
  • Häll ner grädden, koka upp och låt sjuda 3-5 min. Smaksätt med apelsin och ev lite salt och peppar.
  • Tranchera kalkonen och servera med kokt potatis, grönsaker och apelsinsås.
Tranchering av kalkon:
  • 1. Lossa bröstköttet på båda sidor om bröstbenskammen så tätt intill skrovet som möjligt. 2. Skär varje brösthalva i jämna sneda skivor. 3. Skär loss lårpartierna från kalkonen. Lägg låren med skinnsidan nedåt och skär försiktigt ut det övre lårbenet. 4.Vänd på låret och skär det i skivor ända upp till leden.
Klart!

Ingredienser

Kalkon, tinad
4 kg
Salt
2 tsk
Apelsin
½
Svartpeppar
1 tsk
50 g
Rosmarinkvistar
5
Sås:
50 g
Vetemjöl
2 msk
Hönsbuljong
1 dl
Apelsin, rivet skal och saft av
½
Salt och peppar
Till servering:
Potatisar, kokta eller rostade
Kokta blandade grönsaker, t ex morötter och brysselkål