Friterad äppelpaj

Friterad äppelpaj

45 min Buffé Efterrätt
Mums vilka underbara frasiga äppelpajer. Smördegsplattor som fylls med en äppelfyllning smaksatt med kanel och kardemumma. Servera dina nyfriterade äppelpajer med fluffig vaniljsås. En fantastisk dessert som går bra att förbereda.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/friterad-appelpaj/

Gör så här

  • Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg i en stekpanna. Tillsätt farinsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma.
  • Stek på hög värme under ständig omrörning tills sockret smält. Sänk värmen och sjuda äpplena i ca 5 min.
  • Lägg ut smördegen på arbetsbänken. Fördela äppelfyllningen mitt på och vik ihop. Tryck till kanterna med en gaffel så pajerna håller ihop under fritering. Ställ pajerna kallt ca 10 min.
  • Värm upp oljan till 180°C. Fritera 2 pajer i taget, ca 2 min per sid, eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt rinna av på galler.
  • Servera nyfriterade äppelpajer med vaniljsås.
Klart!

Ingredienser

Äpplen
3
Farinsocker
2 dl
Malen kanel
1 msk
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
Vaniljpulver
1 krm
Smördegsplattor, halvtinade
10
Olja, till fritering
7 dl
5 dl