Tarte tatin

Tarte tatin

60+ min Efterrätt
Denna tunna, upp- och nervända franska äppelkaka med knäckig smak gräddas i gjutjärnspanna! (Eller annan stekpanna som tål ugnsvärme).
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/tarte-tatin/

Gör så här

  • Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  • Kavla ut den till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, ca 25 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg smör och socker i stekpannan.
  • Hetta upp det under omrörning. Lägg ner äppelklyftorna i stekpannan och häll över citronsaften.
  • Ta stekpannan från värmen.
  • Lägg deglocket över äpplena och vik ner degkanterna på insidan av stekpannan. Gör några lufthål med en gaffel.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
  • Lossa locket runt kanten och stjälp upp kakan på ett fat.
Klart!
Energi:

260 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Vetemjöl
2 dl
75 g
Vatten
2 msk
Fyllning:
Äpplen
4
75 g
Strösocker
1½ dl
Citron
pressad saft av ½