Äppelpaj med mandel

Äppelpaj med mandel

60+ min Efterrätt
En klassisk äppelpaj med syrliga äpplen, knaprig sötmandel och egenstött kardemumma. Servera kakan ljummen med krämig vaniljsås.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-mandel/

Gör så här

  • Hacka eller mixa snabbt ihop alla ingredienser till degen. Låt vila ca 30 min i kyl.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Tryck ut ⅔ av degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kavla ut resten av degen till ett runt lock, ca 24 cm i diameter.
  • Riv äpplena och grovhacka mandeln, lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och äggvita, rör om.
  • Fördela fyllningen i pajskalet och täck med pajdegslocket. Nagga locket och grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Låt svalna och servera med vaniljsås.
Klart!
Energi:

290 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Pajdeg:
125 g
Strösocker
1½ dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
3 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Fyllning:
Syrliga äpplen
3
Sötmandel
1 dl
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Äggvita
1