Äppel- och björnbärspaj

Äppel- och björnbärspaj

60+ min Efterrätt
En imponerande paj fylld med lyxig vaniljkräm, smörstekta äpplen och saftiga björnbär. Vaniljkrämen och pajskalet kan med fördel förberedas dagen innan.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appel--och-bjornbarspaj/

Gör så här

Pajdeg:
  • Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare till en gryning massa. Tillsätt äggula och mixa till en smidig deg.
  • Rulla ¼ av degen till en liten boll. Forma resterande deg till en tillplattad boll.
  • Plasta in båda degarna och låt ligga i kyl ca 15 min.
  • Kavla ut den större degbiten tunt mellan 2 lätt mjölade bakplåtspapper.
  • Ta bort bakplåtspappren och klä en smord pajform, med löstagbar botten, med degen ända upp till kanten.
  • Nagga botten. Låt stå i kyl ytterligare ca 30 min.
Vaniljkräm:
  • Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången. Lägg i en kastrull med mjölk och socker. Koka upp, ta av från värmen och låt mjölkblandningen dra 5-10 min.
  • Blanda äggulor med majsstärkelse i en bunke. Sila den varma mjölken över äggulorna under omrörning och häll tillbaka i kastrullen.
  • Vispa mjölkblandningen på medelvärme ca 2 min tills den tjocknar till en kräm. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Rör kraftigt tills krämen är slät. Täck med plastfolie tätt intill krämen. Låt kallna helt.
Fruktfyllning:
  • Klyfta äpplena och stek dem halvmjuka i smör 3-4 min. Tillsätt socker och stek ytterligare någon min tills sockret smält.
  • Ta från värmen. Vänd ner apelsin- och citronskal och kardemumma.
  • Rör ihop björnbär och majsstärkelse i en skål.
Gräddning:
  • Värm ugnen till 180°.
  • Bred ut vaniljkrämen i pajformen. Varva stekta äpplen och björnbär ovanpå.
  • Kavla ut den lilla degbiten tunt mellan 2 lätt mjölade bakplåtspapper och skär i cm-tjocka remsor.
  • Lägg remsorna i ett rutmönster över kakan och pensla med uppvispad äggvita.
  • Strö över råsocker och grädda i mitten av ugnen 45-50 min.
Klart!
Energi:

552 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 65 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Pajdeg:
175 g
Vetemjöl
4 dl
Strösocker
2 msk
Äggula
1
Vaniljkräm:
Vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
½
3 dl
Strösocker
½ dl
Äggulor
3
Majsstärkelse
½ dl
25 g
Fruktfyllning:
Röda äpplen
6
2 msk
Strösocker
1 dl
Apelsin, finrivet skal
1
Citron, finrivet skal
1
Stötta kardemummakärnor
½ tsk
Björnbär
250 g
Majsstärkelse
2 tsk
Äggvita
1
Rårörsocker
2 msk