Fish and chips

Fish and chips

1 tim Huvudrätt
Recept på klassisk fish and chips. Nyfriterad fisk och potatis - passar utmärkt till middag eller som helglunch efter långpromenaden. En riktig favorit bland både liten som stor. Servera fish and chips med vitlöksyoghurt eller annan syrlig sås.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fish-n-chips/

Gör så här

  • Lägg 0.5 dl av vetemjölet på en tallrik. Blanda resterande vetemjöl, majsmjöl och bakpulver i en bunke.
  • Pressa citronsaft i en skål. Tllsätt öl och äggvita. Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt stå och svälla 20 min.
  • Rör ihop vitlöksyoghurten i en liten skål.
  • Skär potatisen i 0.5 cm tjocka stavar. Skär fisken i 12 jämntjocka bitar.
  • Vänd fisken först i vetemjöl och sedan i frityrsmeten.
  • Hetta upp oljan till 160° i en rymlig kastrull.
  • Fritera först potatisen tills den är gyllenbrun och sedan fisken 5-7 min.
  • Servera fish and chips med vitlöksyoghurt.
Klart!

Ingredienser

Torskrygg, sej eller kolja
600 g
Fast potatis
900 g
Olja, till fritering
3 dl
Vetemjöl
2 dl
Majsmjöl
1 msk
Bakpulver
1 tsk
Citron
1
Öl, eller mineralvatten
1 dl
Äggvita
1
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Vitlöksyoghurt:
2 dl
Dijonsenap
2 tsk
Vitlöksklyfta, pressad
1
Kapris
2 msk
Rödvinsvinäger, till servering