• Artiklar
  • Umami – vad är det? Smaken, ursprunget och recepten!
Matskola

Umami – vad är det? Smaken, ursprunget och recepten!

Umami – vad är det? Smaken, ursprunget och recepten!

Umami betraktas som en av de fem grundsmakerna som skänker glädje åt våra smaklökar. Men vad smakar egentligen umami? Här hittar du svaren på allt du vill veta om umami!

Vad är umami egentligen?

Precis som salt, sött, surt och beskt så räknas umami som en av våra grundsmaker. Den identifierades av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda i början på 1900-talet.

Många associerar umami med asiatisk mat just för att den upptäcktes i Japan, men den återfinns i många livsmedel över hela världen.

Så – vad smakar umami?

miso-1440x700

Misosoppa har mycket umami-smak
Umamis smak är svår att sätta ord på, men beskrivs ofta som en fyllig och stark smak. Umamins sälta och nötighet förhöjer även andra smaker, vilket gör att maträtter med umami ofta upplevs som väldigt smakrika.

Betyder det något?

Umami är en sammansättning av de japanska orden "umai" och "mi" som betyder ungefär "delikat" och "smak".

Mat med umami

Typiska exempel på mat med mycket umami är misosoppa och ramen. De flesta av oss intar dock umami dagligen, i till exempel ost, kött, tomater, soja och svamp. Andra exempel på livsmedel med umami är sardeller, ketchup, lufttorkad skinka och buljong.

Recept med umami

Att få till riktigt god umami hemma är lättare än du kanske tror. Här hittar du recept med en massa umami!