• Artiklar
  • Trettondagsafton – recept och menytips för trettondagsmiddagen
Högtid

Trettondagsafton – recept och menytips för trettondagsmiddagen

Trettondagsafton – recept och menytips för trettondagsmiddagen

Med god mat och glatt sällskap samlas vi till trettonhelgen och sätter punkt för julen för denna gång. Här hittar du svaren på när och varför trettondagsafton firas, samt våra bästa tips på meny till kvällens middag.

När är trettondagsafton?

Trettondagsafton infaller alltid den 5 januari och firas till minne av de tre vise männens besök till Jesus på trettondagen, den 6 januari. Dagen kallas även stjärngossedagen, då klädseln med nattsärk och strutar representerar just de tre vise männen.

Vad äter man på trettondagsafton?

Då många har halvdag på trettondagsafton, och är lediga på trettondagen, är det ett perfekt tillfälle att samla släkt och vänner för en riktigt mysig middag. Vill du tillaga något enkelt som i princip sköter sig själv i ugnen så kan du satsa på en hel kyckling i ugn med grönsaker, långstekt fläskkarré, eller en saftig kalkon med gräddsås.

Festa till måltiden ytterligare med skagentoast till förrätt och avrunda med en dessert som lingonkaka, banoffeepaj eller en klassisk kladdkaka.

Fler recepttips till långhelgen