Nya pappersbägare sparar 32 ton plast om året

Lästid
1 min
Den nya pappersskruden för de fyra förpackningarna på bilden minskar plastanvändningen med 63 procent per år – helt i linje med Arlas hållbarhetsstrategi. Foto: Arla
Publicerad
21 mars 2024
Kontakter:
Presskontakt

Arlas gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya femdecilitersförpackningar gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år – vilket motsvarar vikten av ungefär 19 personbilar.*

Arlas femdecilitersförpackningar för gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt har fram tills i dag varit av plast. Nu byts dessa ut mot FSC-märkta pappersbägare med en plastförstärkt insida.* I stället för aluminium får bägarna också en pappersfolie som är förstärkt med plast. Det är positivt eftersom aluminium kräver mycket mer energi att framställa.

Att minska mängden plast är en viktig del av Arlas hållbarhetsstrategi. Uppdateringen innebär att årsförbrukningen går från 51,3 till 18,9 ton plast – alltså en minskning med 32,4 ton eller 63 procent per år.

– Att förbättra våra förpackningar och dra ner på användningen av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. De nya pappersbägarna är därför ett steg i helt rätt riktning, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.

De nya förpackningarna är lika enkla att källsortera som tidigare. Bägare och folie sorteras som papper och locket som plast. De mindre tvådecilitersförpackningarna för produkterna gjordes om till pappersbägare redan 2017.

Nyheterna finns snart i matbutikernas kylar

  • Arla Köket® Eko turkisk yoghurt 10% 5 dl – anlände till butikerna i december förra året.
  • Arla Köket® Crème fraiche 32% 5 dl och Lätt crème fraiche 13% – kommer under mars månad.
  • Arla Ko® Gräddfil 12% 5 dl – kommer i mitten av april.

Arlas målsättningar för förpackningar

  • 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025 (2023: cirka 95 procent).
  • 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030 (2023: cirka 83 procent).

* Enligt Naturvårdsverket väger en ny personbil i genomsnitt cirka 1 700 kilo. * FSC = Forest Stewardship Council. Märkningen visar att materialet är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76