Arla Jönköping skänker mejeriprodukter till social matbutik i Göteborg

Lästid
1 min
Maträtt hämtar upp överblivna produkter från Jönköpingsmejeriets depå varje vecka. Foto: Arla
Publicerad
07 mars 2024
Kontakter:
Presskontakt

Bondeägda Arla växlar upp arbetet mot matsvinn och ger samtidigt människor med låga inkomster tillgång till bra mat för en billig peng. I slutet av förra året startade mejeriet i Jönköping ett nytt samarbete med den sociala matbutiken Maträtt i Göteborg.

I slutet av november 2023 hämtade Maträtt upp de första överskottsprodukterna från Arlas mejeri i Jönköping. Sedan dess donerar Arla varje vecka mjölk, fil, grädde och andra överskottsprodukter som Maträtt säljer vidare till sina medlemmar för ett kraftigt rabatterat pris. Fram till och med januari 2024 hade Arla skänkt drygt 24 ton mejerivaror som annars hade riskerat bli svinn.

– Genom vårt partnerskap med Maträtt stöttar vi inte bara dem som har det svårt, vi minskar också vårt matsvinn och därmed även vår klimatpåverkan. Tack vare samarbetet kan vi göra en liten men betydelsefull skillnad för både människor och miljö, säger Martin Drobena, chef på Arlas mejeri i Jönköping.

Produkterna som Arla ger bort kan av olika anledningar inte säljas till vanliga matbutiker, men är i gott skick för att konsumera. För Maträtt, som tidigare haft svårt att fylla upp sortimentet med mejerivaror, är donationerna ett mycket välkommet tillskott.

– Vi är verkligen glada över samarbetet med Arla, det är otroligt viktigt för våra medlemmar som lever med små ekonomiska marginaler. Mejeriprodukter har varit en bristvara hos oss men med Arlas hjälp kan vi nu erbjuda exempelvis mjölk, fil och grädde i mycket större skala, säger Anna Zetterberg, marknads- och partneransvarig på Maträtt.

Sedan några år tillbaka donerar även Arlas mejeri i Kallhäll överskottsprodukter till Matmissionen i Stockholm.

Fakta om Maträtt

Maträtt är Räddningsmissionens koncept för sociala matbutiker. Maträtt kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att sälja produkter som riskerar att bli svinn, med kraftigt reducerade priser, till människor med låga inkomster. Butikerna gör det också möjligt för fler personer att närma sig arbetsmarknaden genom att arbetsträna. Maträtt har två butiker i Göteborg, en i Flatås och en i Rannebergen. I mars 2024 öppnar Maträtt en tredje butik, på Wieselgrenplatsen.

Fakta om Arlas mejeri i Jönköping

Arla Jönköping är ett av Europas modernaste färskvarumejerier. Anläggningen är helt fossilfri och drivs med förnybar el och energi. De 400 medarbetarna tar varje dag emot drygt 500 000 kilo mjölk från 280 Arlagårdar i Småland – runt 200 miljoner kilo om året. Av den näringsrika råvaran görs mjölk, fil och grädde som konsumeras lokalt, nationellt och även internationellt. Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL).

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76