Mejeriet i Östersund satsar på fyrkantigt

Lästid
1 min
Mejeriet i Östersund satsar på fyrkantiga ostfavoriter, till exempel Storsjö. Foto: Arla
Publicerad
13 december 2023
Kontakter:
Presskontakt

Tillverkningen av de runda ostarna Jämtländsk hushållsost, Boxholms gräddost och Boxholms årslagrade upphör i slutet av januari 2024. Bakgrunden är vikande försäljning och dyr produktion. Framöver blir det fokus på fyrkantiga familjefavoriter.

Försäljningen av Jämtländsk hushållsost och Boxholms gräddost har minskat under flera års tid. Trenden har förstärkts av det tuffa ekonomiska läget. Dessutom innebär tillverkningsprocessen av de runda ostarna mycket manuellt arbete och är därför dyr.

– Vi har nu nått en punkt där det inte längre är ekonomiskt försvarbart att fortsätta produktionen. Som bondeägt mejerikooperativ ser vi hela tiden över kostnader och effektivitet för att vara konkurrenskraftiga. Det är så vi kan se till att Arlabönderna får bra betalt för sin mjölk och vi kan erbjuda prisvärda svenska mejeriprodukter, säger mejerichef Kenneth Severin.

De cirka 60 medarbetarna på mejeriet informerades om planerna tidigare i dag.

– Vi har nu nära dialog med facket om vilka konsekvenser detta kan få för produktionen på mejeriet, säger Kenneth Severin.

Det ekonomiska läget har lett till ökad efterfrågan på fyrkantiga ostar i lägre prisklass. De är dessutom enklare att förvara, producera och transportera. Största delen av osttillverkningen i Östersund består redan nu av Arla Familjefavoriter, alltså milda ostar som som Jämtgård, Storsjö, Gouda och Edamer.

– Våra fina fyrkantiga ostar är effektivare att tillverka och lättare att lagra, både på mejerierna och hemma i kylskåpet. De efterfrågas dessutom av allt fler konsumenter. Men Arla gör fortfarande massor av goda runda ostar på våra andra mejerier, säger Kenneth Severin.

Mejeriet i Östersund spelar en viktig roll för mjölkproduktionen i Jämtland. Även om de runda ostarna försvinner, så behövs lika mycket mjölk eftersom den mindre personalintensiva produktionen av fyrkantiga ostar går för högtryck. I dag finns 64 Arlagårdar i länet. Dessutom välkomnas några nya gårdar, som går över från kött till mjölk, in i kooperativet inom kort.

Mer att läsa

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76