Fågelviksgymnasiet i Tibro finalist i Arla Guldko 2013: ”Det är en stolthet att laga mat från grunden”

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Hemrullade köttbullar, eget knäckebröd och en levande måltidsmiljö är några av delarna som gett Fågelviksgymnasiet en finalplats i Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Matglädjeskola. Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

  • Både vi i köket och eleverna är jätteglada över finalplatsen! Redan när vi gick till semifinal skrek vi av glädje i köket. Det här kommer bli en fantastisk resa, säger Carina Andersson, driftansvarig kock på Fågelviksgymnasiet i Tibro.

Skolan byggde för en tid sedan om sitt gamla mottagningskök till ett riktigt tillagningskök. Efter renoveringen började man att laga mat från grunden. Varje dag serveras nu flera rätter, salladsbuffé och nybakat bröd till skolans 600 elever.

  • Som utbildad kock är det en stolthet i att laga mat från grunden. Att stå och öppna lådor med hel- och halvfabrikat är inte speciellt inspirerande,säger Carina Andersson.

Skolan jobbar mycket med att skapa förväntan och nyfikenhet hos eleverna inför måltiden. Det leder till kreativ matlagning och en öppenhet inför att testa nya rätter. Men grunden vilar hela tiden på välsmakande och hälsosam mat till eleverna.

  • Kunskap ger eleverna vingar men för att ta in kunskap måste eleverna få god och näringsriktig mat i sig. Vi vill även att de ska kunna komma till matsalen och känna att det är en trevlig miljö och att det här är en plats för avkoppling, säger Carina Andersson.

Skolan satsar mycket på att matsalen ska vara en levande miljö. Därför har eleverna fått vara med och designa skolrestaurangens brickor samt att livemusik och fotoutställningar fått en naturlig plats där.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Ingela Oster/Runstensskolan vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjeskola, Agneta Renmark/dietist och frilansjournalist, Paul Svensson/stjärnkock, Annika Unt Widell/Skolmatens Vänner, samt Monica Sander och Carina Thorstorp/Arla Foods.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola är Eriksdalskolan i Skövde och Kungsklockan i Säter. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök samt Bästa Matglädjebutik. Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko. För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, iinger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola:
Fågelviksgymnasiet, Tibro, Carina Andersson, driftansvarig kock, tel. 0504-18 232, carina.andersson@tibro.se

Eriksdalskolan, Skövde, Helena Gustavsson, ansvarig måltidsenheten, tel. 0705-15 82 06, helena.a.gustavsson@skovde.se

Kungsklockan, Säter, Anette Wengelin, kökschef, tel. 0225-55 237, anette.wengelin@kommun.sater.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76