Wienerschnitzel

Wienerschnitzel

Huvudrätt
Klassiskt recept på krispig wienerschnitzel. Passar utmärkt när du vill laga en lite lyxigare middag och blir extra god med traditionella tillbehör som kapris, ansjovis och citron. Servera wienerschnitzeln med ansjovissås, klyftpotatis och varma gröna ärter.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/wienerschnitzel-med-ansjovissas/

Gör så här

  • Banka ut köttbitarna ca 3 mm tunna mellan bakplåtspapper, t ex med hjälp av en kastrull. Gör några små snitt utefter kanten på köttet så håller den sig platt vid stekningen.
  • Häll mjölet på en tallrik och blanda med salt och peppar. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik. Häll ströbrödet på en annan tallrik.
  • Vänd köttskivorna först i vetemjöl. Klappa bort överflödigt mjöl. Doppa sedan i ägget och sist i ströbrödet. Panera alla fyra schnitzlarna och lägg på bakplåtspapper att torka till en stund.
  • Låt ansjovisen rinna av och spara spadet. Hacka ansjovisfiléerna. Blanda crème fraiche, ansjovis, hackad kapris och citronskal. Smaka av med peppar och ev lite ansjovisspad.
  • Stek schnitzlarna i smör och olja på medelvärme tills paneringen är krispig och har fått fin färg, 2–3 min per sida.
  • Servera wienerschnitzlarna med såsen och gärna klyftpotatis, varma gröna ärter, citronklyftor och persilja.
Klart!

Det går också bra att laga schnitzeln på utbankade skivor av fläsk eller kyckling.

Energi:

652 kcal

Protein: 40 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 45 g

Ingredienser

Kalvinnanlår à ca 150 g
4 skivor
Vetemjöl
1 dl
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Ägg
2
Ströbröd
2 dl
4 msk
Olja, till stekning
2 msk
Sås:
2 dl
Ansjovisfilé
55 g
Kapris
2 msk
Citron, finrivet skal
½
Svartpeppar
Till servering:
Klyftpotatisar
Frysta gröna ärter
Citroner i klyftor
Färsk persilja, hackad