Japanese cotton cheesecake - Japansk cheesecake

Japanese cotton cheesecake - Japansk cheesecake

60+ min Efterrätt
En mjuk, luftig och len japansk cheesecake. Smakar som en blandning av cheesecake och riktigt saftig sockerkaka. God som den är eller med grädde, färska bär eller sylt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/japanese-cotton-cheesecake---japansk-cheesecake/

Gör så här

  • Värm ugnen till 150°.
  • Klä botten och sidan på en rund kakform med bakplåtspapper, 18 cm i diameter och ca 8 cm hög (obs ej springform). Ställ formen åt sidan.
  • Koka upp rikligt med vatten och varmhåll till senare.
  • Rör ihop färskost och grädde i en kastrull på svag värme till en slät kräm. Häll över i en bunke.
  • Separera äggulor och äggvitor. Vispa ner äggulorna i bunken med färskostsmeten, en i taget. Tillsätt 1½ msk av sockret och vispa slätt. Rör ner finrivet citronskal och pressad saft från 1/2 citron.
  • I en annan bunke, vispa äggvitorna med salt och 1 tsk citronsaft. Vispa ca 3 min tills det bildas mjuka toppar. Tillsätt resterande socker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills äggvitan är riktigt fast och blank.
  • Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och vanilj i en separat skål. Sikta ner i färskostsmeten och rör den slät. Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.
  • Häll kaksmeten i formen och ställ i mitten av en djup ugnsform. Häll kokande vatten runt formen till ett vattenbad. Vattnet ska gå ca 5 cm upp mot kanten av kakformen.
  • Grädda i mitten av ugnen 50 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddning. Sänk värmen till 140° och grädda ytterligare 20 min. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar på eftervärme ytterligare 15 min. Ta ut och låt svalna i formen.
  • Drag bort allt papper från kakan. Servera Japansk cheesecake med lättvispad grädde, färska bär eller sylt.
Klart!

I Japan brukar man värma upp lite aprikosmarmelad och breda ut över kakan. Då blir den glansig och vacker. Det är också fint att pudra över lite florsocker precis innan servering.

Energi:

320 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 23 g

Ingredienser

150 g
1¼ dl
Ägg
3
Strösocker
¾ dl
Citron
1
Salt
1 krm
Vetemjöl
1 dl
Majsstärkelse
½ dl
Bakpulver
1½ tsk
Vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 krm
Till servering:
2 dl
Blandade färska bär eller 1 dl valfri sylt
250 g