Biryani - rispilaff med kyckling och saffran

Biryani - rispilaff med kyckling och saffran

60+ min Huvudrätt
Biryani är en underbar kryddig risrätt som har sitt ursprung i mellanöstern och det sydasiatiska köket. Luftigt kryddigt ris samsas med kyckling, brynt lök, russin och mandlar. Välj om du vill toppa din Biryani med färsk koriander eller mynta.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/biryani---rispilaff-med-kyckling-och-saffran/

Gör så här

  • Dela varje kycklinfilé i fyra bitar. Blanda med yoghurt och biryani. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min.
  • Blanda saffran med varm mjölk i ett glas. Ställ åt sidan.
  • Koka upp rikligt med vatten med 1 tsk salt. Skölj riset noga i ljummet vatten och koka det ca 2 min. Häll bort vattnet.
  • Strimla lök och chili.
  • Värm ugnen till 250°.
  • Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en stekgryta. Bryn löken 4-5 min. Tillsätt chili, smulad buljong, biryani och ris. Fräs 4-5 min.
  • Tillsätt citronsaft, kyckling och russin. Blanda väl. Häll på hett vatten och ringla över mjölken. Täck med lock och sänk värmen. Låt stå ca 15 min.
  • Fluffa riset med en gaffel, Toppa med mynta och mandel.
Klart!

Gör din egen biryanikrydda: 2 msk malen koriander 1 tsk malen gurkmeja 0,5 tsk brödkummin 0,5 tsk malen kanel 0,5 tsk malen kardemumma 0,5 tsk nymald svartpeppar 1 krm malen kryddnejlika 1 krm riven muskotnöt Blanda i en skål och sätt på lock.

Ingredienser

Marinerad kyckling:
Kycklinglårfilé
450 g
1 dl
Biryanikrydda
1 msk
Saffran
1 kuvert
½ dl
Basmatiris
4 dl
Gul lök
1
2 msk
Färsk grön chili
2
Kyckling buljong
2 tärningar
Biryanikrydda
1 msk
Citron, pressad saft
1
Russin
1 dl
Kokande vatten
3 dl
Topping:
Färsk koriander eller mynta
1 kruka
Rostade mandelspån
1 dl