FAKTA OM ARLAS PRODUKTER

Här listas fakta om våra produkter där en del har gått ur tiden. Somliga finns dock att hitta på butikernas mejerihyllor än idag.

Acidofilus

Lanseras 1982 som magens bästa vän. Byter 1987 namn till Dofilus.

A-fil

Lanseras 1984.

Aldra

En hållbar grädde till storhushåll lanseras 1996.

Alpina

Smältost.

A-mjölk

Mjölk med tillsats av acidofilusbakterie lanseras 1994.

Ambrosia

Grynpipig hårdost, som tillverkades i Vallberga.  

Arla Quefort

1943 lanserar LMC i Göteborg en mjölkprodukt med roquefortsmak, som var ett smörgåspålägg av mjukosttyp. Den tillverkades av kärnmjölk och såldes under kriget kupongfritt.

Aromi

En kittbehandlad hårdost som tillverkades i Gällstad

Bifilus

En filprodukt med nyttiga bakterier börjar säljas 1991

Billingeost

En mild kantfri hårdost.

Bjuv Svensk lantbrie

En dessertost som lanserades 1973.

Blockost

En smältost, lanserad under varumärket Ostagillet 1969.

Blå Gotland

Hårdost av hushållstyp som lanseras 1993 med sikte på turistern. Osten ser ut som en blåvaxad gatsten och blir snabbt mycket populär bland gotlandsturisterna.

Bravo

Lågprisjuice, lanseras på 1970-talet.

Bregott

Lanseras 1969. Det är en blandning mellan smör och vegetabilisk olja och kallas bordsblandning, har 80 procent fetthalt och blir snabbt en succé.

Carl von Linné

Arla ger sig 1991 in på vattenmarknaden och börjar sälja källvattnet Carl von Linné, som tappas på en egen källa i Helsingborg, nära Ramlösa. 1995 säljs det till Spendrups.

Cassata

En Italieninspirerad glass med frukt som MC-ägda Glace-Bolaget lanserar 1965.

Chokladmjölk

Chokladmjölk, ej att blanda ihop med Pucko, lanseras i 1-literförpackning 1989.

Crème Chateau

Dessertost, krämig färskost tillverkad i Nyköping lanseras 1985.

Crème double

En osyrad grädde med hög fetthalt, i första hand avsedd för krögare, lanseras 1985.

Crème fraiche

Lanseras 1982 och blir snabbt oumbärlig i matlagningen i många svenska hem. 1989 kommer en lättvariant, och 1998 börjar lanseringen av smaksatt crème fraiche i olika smaksättningar.

Crème Gourmet

En dessertost som lanseras av Semper 1982 i smakerna pepparrot, vitlöksdragon och mild ädelost.

Crème Superb

Smältost.

Cupost

Smältost med smaktillsats av champinjon, senap eller tomat lanseras 1955.

Dackeost

En snabblagrad hårdost, som ändå hade en stark och fyllig smak, lanserades 1985.

Desirée Blå

En blåmögelost, som tillverkades i Nyköping.

Desirée camembert

Camembert som tillverkades i Nyköping, fanns även som gräddcamembert.

Desirée lantbrie

Brieost som tillverkades i Nyköping.

Desirée vitost

En dessertost av fetatyp med svarta oliver lanseras 1997.

Dinky

Drickfärdig fruktdrink, en s.k. stilldrink i smakerna äpple, apelsin och körsbär, lanseras 1971

Docidus

Tabletter med acidofilusbakterier lanseras 1989.

Drabant

Kantfri mild hårdost.

Drick-Yoggi

En drickbar fruktyoghurt lanseras 1967, men försvinner efter några år. Kommer tillbaka i ny form 1981.

Dröm Dessert

1994 lanserar Arla en vispbar dessertsås gjord på grädde i smakerna choklad och vanilj.

Dröm Yoggi

1998 lanseras Dröm Yoggi som ett svar på franska Yoplait, som Arla tidigare haft licenstillverkning av. Den nya produkten får ett snabbt genomslag.

Duett vaniljris

1995 lanserar Arla en produkt i tvåkammarbägare i stil med Risifrutti, som består av vaniljris och sylt i olika smaker.

Edamerost

Hårdost.

Ekologisk mjölk

1991 börjar ekologisk mjölk lanseras, till en början i liten skala eftersom det inte finns så många bönder som då ställt om sin produktion till ekologisk. Till en början är mjölken ohomogeniserad och har en fetthalt på 2 procent.

Ekologisk ost

Den första ekologiska osten, Herrgård, lanseras 1995.

Falkenberger

Hårdost från Falkenberg som lanseras 1994.

Fetaost

Fetaost på svenskt vis, tillverkad av komjölk.

Filbunke

Stelnad filmjölk på gammalt vis i portionsbägare.

Filmjölk

Lanseras 1931.

Filmjölk med jordgubbssmak

Filmjölken med jordgubbssmak lanserades av Arla under våren 1997. Sommaren 1997 skedde en stor filsatsning från Arlas sida, då man menade att filmjölksförsäljningen är lika viktig som glassförsäljningen under sommaren. Bland andra aktiviteter skulle människor iklädda jordgubbshattar väcka uppmärksamhet ”ute på stan”. Standardfil, mellanfil och lättfil fick en somrigare paneldekor. Arla Färskvaror samarbetade även med radiokanalen Megapol för att marknadsföra filmjölken, bland annat följde Arla med på turné där en ”filbuss” åkte runt Sverige och bjöd på jordgubbsfil.

Fontina

Rundpipig rödvaxad hårdost som tillverkades i Vallberga.

Fresto Cottage Cheese

Arla lanserar en ny färskost 1994, som skiljer sig från Keso genom att den är direktsyrad istället för biologiskt syrad. Den får därmed en längre hållbarhet. Den slår dock aldrig igenom och läggs ned 1996.

Fruktsoppor

1980 börjar dessertsoppor säljas, de första är Nyponsoppa och Blåbärssoppa, och 1985 kommer även Jordgubbssoppa.

Frödinge Färdigvisp

En färdigvispad grädde i aerosolflaska lanseras 1970.

Frödinge ostkaka

1955 börjar mejeriet i Frödinge att tillverka ostkaka.

Frödinge paj

1972 börjar Frödinge lansera djupfrysta pajer.

Frödinge tårta

1976 börjar Frödinge lansera djupfrysta tårtor.

Gaio

Ett matfett med nyttiga Omega 3-fettsyror lanseras 1998.

Gammaldags Mjölk

Mjölk med naturlig fetthalt börjar säljas 1986.

Gouda

Hårdost som tillverkats i Visby.

Gratella

Riven ost för matlagning lanseras 1994.

Grensholms dessertost

En variant av Orresta Port Salut, som tillverkades i Enköping.

Grevé

Rundpipig hårdost, Sveriges svar på norska Jarlsberg.

Gräddfil

Gräddfil lanserades som Mjölkcentralens sommarnyhet år 1952 och blev en succé redan från start. Enligt MC:s jubileumsskrift har Mjölkcentralens forskningslaboratorium och dess chef Torsten Storgårds ägnat gräddfilen ett speciellt intresse. Gräddfilen har ingått i MC:s bassortiment sedan dess.

Grädde

Under 1930-talet kunde man köpa tunn och tjock grädde. Försäljning av tjockgrädden förbjöds under andra världskriget, tjockgrädden återkom i handeln i slutet av 1940-talet. 1951 kom livsmedelsstadgar med bestämmelser om livsmedlens framställning och hantering. Bland annat gräddens fetthalt och behandling definieras. Kaffegräddens eller tunngräddens försäljning gick trögt under 1950-talet, smör och ostförsäljningen gick desto bättre. Under 1980-talet har hållbarhetsbehandlat grädde lanserats för att möta konkurrensen från den vegetabiliska grädden.

H-mjölk

Ultrapastöriserad mjölk (hållbarhetsbehandlad) började säljas 1963.

Helst apelsinjuice

Lanseras 1969, och är den första apelsinjuice som Mjölkcentralen börjar sälja. Det är inledningen på den stora boomen för juiceprodukter.

Herrgård

Hårdost.

Honungsyoghurt Mild

Yoghurt med honung, allmänt kallad honungsyoghurt, lanseras 1993 och blir snabbt en jättesuccé.

Hushållsost

Hårdost.

Jippiii

Fruktkräm i varianterna jordgubb, skogsbär och aprikos lanseras 1990.

JO-juice

Lanseras 1974 som en helt ny produkt, nämligen en juice i koncentrat som inte behöver tinas före användning.

Jordgubbsfil

Redan 1964 lanseras en variant av jordgubbsfil, kallad fruktfil, i 3-deciliters förpackning. Den försvinner dock snart, men 1997 lanseras den igen, nu i enlitersförpackning. Jordgubbsfilen börjar säljas lagom till sommaren och slår alla rekord, mycket tack vare det varma sommarvädret.

Kadett

Rundpipig hårdost som tillverkades i Vallberga.

Kaffegrädde

Kaffegrädde kallades även för tunngrädde tidigare. Kaffegrädde i portionsförpackning, s.k. jigger, börjar säljas 1967.

Kaffemjölk

Portionsförpackningar med mjölk till kaffe med en fetthalt på 5 procent testlanseras 1984, och när den året efter börjar säljas blir det under namnet Mjölk 5%. 1999 kommer en hållbarhetsbehandlad kaffemjölk med 3 procent fetthalt.

Kefir

Lanseras 1978 som den ryska filen.

Kelda

1992 lanserar Arla hållbarhetsbehandlade gräddsorter under varumärket Kelda. Senare utökas produktsortimentet under detta varumärke till matlagningsprodukter som såser.

Kesella

En färskost av typen kvarg fanns under några år på 1960-talet, men försvann. 1985 lanseras den igen.

KESO® cottage cheese

Presenteras första gången 1957 och börjar säljas 1958, då enbart naturell. 1965 kommer den första smaksatta Keson, Ananas-Keso. Med åren växer Kesosortimentet genom en mängd smaksatta varianter.

Killinge Getfärskost

En dessertostvariant av Crème Chateau med inblandning av getmjölk lanseras 1988, men överlever bara några år Klick 1988 presenteras en efterföljare till lättmargarinet, Klick, med endast 25 % fett, och börjar säljas 1989. 1992 ändras beteckning till minimargarin.

Knattes Kaviarost

Ett barnanpassat smörgåspålägg lanseras av Semper 1982.

Koggost

Hårdost i klotform lanseras 1980 på Gotland, blir populär turistsouvenir.

Krongrädde

Sterilgrädde på flaska, avsedd som kaffegrädde.

Kronmjölk

Lanseras 1990 och är en hållbarhetsbehandlad mjölk i flaska gjord av skummjölk och grädde, avsedd för kaffe.

Kronsmör

Ett klassiskt varumärke som återlanseras 1975.

Kvibille Cheddar

Vällagrad svensk variant av cheddarost som tillverkas i Kvibille sedan 1928.

Kvibille Ädel

Mögelostar från Kvibille.

Kärnmjölk

Det som blir kvar utöver smöret sedan man kärnat smör av grädde. En mager och syrlig produkt. Säljs inte längre som konsumentprodukt.

La Ronde

En brieost som tillverkades i Nyköping.

Leif och Lena

1999 lanseras två annorlunda filmjölkssorter med smak av citron/lime och apelsin riktad till yngre konsumenter. Lanseringen sker med ironi och på förpackningarna finns texter där relationsexperterna Leif och Lena ger goda råd. Produkterna blir dock kortlivade.

Levande yoghurt- och surdegskultur

Postorderföretaget Arla Direkt lanserar 1991 levande kultur till yoghurt och surdeg för hemmabruk.

Lucullus

En hårdost 45+ som fanns på 1960-talet.

Låglaktosfil

Arla lanserar en filmjölk för laktosintoleranta 1997.

Låglaktosgrädde

1996 lanserar Arla en vispgrädde för laktosintoleranta.

Låglaktosmjölk

Arla lanserar en mjölk för laktosintoleranta 1994.

Långfil

Lanseras 1965.

Lätt & Lagom

Lanseras 1974 som det första lättmargarinet med endast 40 % fett, och det slår snabbt igenom. 1997 köper Arla ut varumärket från de andra mejeribolagen.

Lättfil

Lanseras 1965.

Lättmjölk

Lättmjölk berikad med protein och vitaminer testlanseras 1967 i Eskilstuna och Södertälje. Lättmjölk med enbart vitaminer börjar säljas 1969 och blev snabbt en större succé.

Lättyoghurt

Lanseras 1973 och säljs i halvlitersförpackning i smakerna jordgubb, hallon och aprikos. Naturell lättyoghurt börjar säljas 1980.

Magré

En lagrad mager grevé, som lanserades 1993.

Matsoppor

1983 började Arla sälja matsoppor i 1-litersförpackning med olika smaker.

Mellanbregott

En magrare variant av Bregott, med 60 procent fetthalt, lanseras 1996.

Mellanfil

En filmjölk med 1,5 procents fetthalt lanseras 1991.

Mellangrädde

En vispbar grädde med 27 procents fetthalt lanseras 1989.

Mellanmjölk

Lanseras 1983, men kallas då Mjölk 1% fett. 1986 ändrades fetthalten till 1,5 procent, och produkten började då kallas mellanmjölk.

Mesost

Säljs under varumärket Guld Mesost.

Messmör

Säljs under varumärket Guld Messmör. 1953 lanseras messmör med vaniljsmak under namnet Vanilla.

Mild Yoghurt

Mild naturell yoghurt börjar lanseras 1987.

Minimjölk

1990 lanserar Arla Minimjölk med 0,5 procent fett. MUU-mjölk 1998 lanseras en smaksatt hållbarhetsbehandlad mjölk, i första hand avsedd för barn.

MåLätt

En kombinationsprodukt med filmjölk och müsli i locket Naturens Under 1981 lanseras en dryck utgör en blandning mellan juice av ananas, passionsfrukt och apelsin och vassle. Den blir snabbt populär till drinkblandningar.

Nektar

1983 utökas juicesortimentet med Frukternas Nektar i olika smaker.

Nordost

En smältost i ask.

O’boy Drickfärdig

1991 lanseras en chokladdryck i 1-liters och 2-dl förpackning.

Olé

En juice som lanseras 1978 i såväl koncentrat som drickfärdig. Lite sötare än den vanliga juicen.

Onaka

Den japanska filen, lanserades under våren 1990.

Pabst

En edamerost, som fanns på 1960-talet.

Pannkakor och våfflor

Semper köper 1989 Kronäggs pannkaksgrädderi i Nossebro, och säljer sedan dess pannkakor och våfflor. Tillverkningen flyttas senare till Laholm.

Petits-choux

Franska gräddbakelser från Frödinge lanseras 1985.

Petits Filous

Fruktkvarg i småbägare börjar säljas 1991.

Portvinsstilton

En dessertost som tillverkades i Nyköping.

Primeur

Arla börjar 1991 sälja grönsaksjuice i smakerna tomat och morot/apelsin, tillverkad i Österrike.

Präst

Grynpipig vällagrad hårdost.

Pucko

Hållbarhetsbehandlad chokladmjölk som lanseras 1954.

Pucko

Chokladdryck Inte att förväxla med chokladmjölken Pucko. Lanseras i 1-litersförpackning 1973.

Puckost

En smältost som lanseras 1954, mycket populär till jul.

Riddargrädde

Sterilgrädde på flaska, avsedd som kaffegrädde.

Riddarost

Hårdost.

Regent

En kittbehandlad hårdost av typ Port Salut.

Rio

En Arlavariant av Ris à la Malta, lanseras 1978.

Royal dessertost

En ost av ädeltyp med speciellt svag mögeltillsats och en smidig konsistens, så att den kunde bredas på brödet.

Runsta Ädelost

En dessertost av mögeltyp.

Rydbergs sallader

1991 köper Arla salladsföretaget Rydbergs, som tillverkar majonnäs och majonnäsbaserade sallader.

Skandia

Hårdost som tillverkades i Vallberga.

Smoothies

Färdigblandad smoothie, mjölk med olika frukt- och bärtillsatser, lanseras 1999.

Stjärngrädde

En sterilgrädde som MC köpte från KF och började sälja som egen produkt i plåtburk 1956. Den tillverkades i Järlåsa.

Smör

Smör i 300 g bordsförpackning lanseras 1966.

Standardmjölk

1941 beslutar regeringen att all konsumtionsmjölk ska standardiseras till 3 procents fetthalt.

Stockkumla ädel

En dessertost som tillverkades i Nyköping.

Stureost

En hårdost med anor från den Fästemannaost som de småländska kvinnorna tillverkade. Producerades i Sävsjö.

Svecia

Grynpipig hårdost.

Sydost

Smältost i portionsbit och skjuttub (som Raketost).

Tilci

Hårdost, kallas även Tilciter.

Toppvisp

En imitationsgrädde lanseras 1983 för att möta Pågens Ädelvisp. En hållbarhetsbehandlad visp på vegetabiliskt fett och skummjölk.

Tornet

En hushållsost på 1960-talet.

Trenta

1995 lanserar Arla och Skånemejerier en ny juice med hög koncentration avsedd för storhushåll.

V-mjölk 3-procentig homogeniserad

V-mjölk lanseras 1949. Ersätts 1951 av 3,5-procentig V-mjölk.

Vallberga dessert

En rundpipig kittbehandlad ost av Saint Paulin-typ lanserades 1982

Vaniljyoghurt

Lanseras 1997 och blir snabbt en succé.

Veggies

1988 lanserar Arla mjölksyrade grönsaker avsedda för storkök. 1991 upphör tillverkningen.

Victoria-Jos

1955 lanserades MC:s första juice, försvenskat till jos, gjord på koncentrat från spanska apelsiner.

Viola

Smältost.

Västerviks Gräddost

En typisk matlagningsost, populär på pizzerior, som lanseras 1959.

Wästgöta Kloster

En grynpipig hårdost

Yoggi

Lanseras som fruktyoghurt i portionsbägare 1971. Namnet är MC:s varumärke, men 1973 antas det som fruktyoghurtnamn för hela mejeriindustrin. 1999 köpte Arla ensamrätten till varumärket.

Yoggi Dröm

Lanserades vid årsskiftet 1997/1998 som en lyxig yoghurt med mycket frukt i olika nya smakkombinationer. Yoghurten har tagits fram på rekordtid efter att Arla helt oväntat förlorat licensen till Yoplait som gick till finska Valio. Lanserades 29 december 1997 för att hinna slå Valios lansering som skedde 1 januari 1998.

Yoggi Yalla

En drickfärdig yoghurt som lanseras 2001.

Yoplait

1993 börjar Arla licenstillverka fruktyoghurten Yoplait för franska mejeriföretaget Danone. 1998 sägs avtalet upp och produkten flyttas till finska Valio.

Åseda Gräddost

Lanseras 1961, ofta given på julbordet.

Åtvids Hushållsost

Hårdost.

Åtvids Kaggost

Hårdost.

Ängsgården

En färskost av typen Philadelphia med 30 procent fetthalt lanseras 1998 under namnet Ängsgården Färskost. Även en hushållsost med namnet Arla Ängsgården lanseras.

Östergyllen

En Svecia som tillverkades på Torpamejeriet. Försvann 1977 när mejeriet lades ned.

Läs mer