Jordärtskockssoppa med curry och skaldjur

Jordärtskockssoppa med curry och skaldjur

1 tim Förrätt
Äpple och curry lyfter den här sammetslena jordärtskockssoppan ytterligare ett snäpp. Mixa soppan till ett härligt skum. Toppa med lyxiga skaldjur. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
https://www.arla.se/recept/jordartskockssoppa-med-curry-och-skaldjur/

Gör så här

  • Skala jordärtskockor, lök och äpple. Finhacka löken. Skär skockorna och äpplet i bitar.
  • Fräs lök, äpple och curry i smör. Tillsätt skockor och buljong och låt koka tills skockorna är mjuka, ca 10 min.
  • Tillsätt grädde och koka upp. Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan skummig vid servering.
  • Skala kräftorna och räkorna. Dela kräftorna i mindre bitar.
  • Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i smör 1 min på varje sida. Dela dem och lägg i en skål tillsammans med kräftköttet och räkorna.
  • Skala och skär äpplet i små tärningar.
  • Blanda äpple, citronskal och olivolja med skaldjuren och fördela i djupa tallrikar.
  • Häll soppan i tallrikarna och garnera med dill.
Klart!
Energi:

465 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 30 g
Fett: 34 g

Ingredienser

Jordärtskockor
600 g
Schalottenlök
1
Äpple
1
Curry
2 msk
2 msk
Hönsbuljong
6 dl
2 dl
Skaldjur
Havskräftor
2
Räkor med skal
8
Pilgrimsmusslor
2
Äpple
1
Citron
rivet skal av 1
Olivolja
2 msk
Färsk dill till garnering
Salt och peppar