Vegetarisk taco med ärtguacamole och sötsyrlig rödkål

Vegetarisk taco med ärtguacamole och sötsyrlig rödkål

30 min Buffé Huvudrätt
Testa att göra fredagstacon mer hållbar för både kropp och planet genom att byta ut köttfärsen mot svenskodlade baljväxter. Ta det ett extra steg och byt ut avokadon i guacamolen mot gröna svenska ärter som alltid har säsong i frysdisken. Receptet är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.
Jessie  Sommarström
Jessie Sommarström Årets kock
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vegetarisk-taco-med-artguacamole-och-sotsyrlig-rodkal/

Gör så här

Sötsyrlig het rödkål:
  • Hacka chili och koriander (inklusive stjälkarna) grovt. Skala och skiva vitlöken. Lägg i en mixerbunke och tillsätt vatten, citronsaft, socker och salt. Mixa till en slät dressing.
  • Strimla rödkålen och blanda den med dressingen. Låt stå och dra, helst över natten för extra fin färg.
Isad silverlök:
  • Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Lägg lökringarna i kallt vatten med is ca 10 min. Detta gör löken mild och extremt krispig.
Guacamole på gröna ärtor:
  • Tina ärterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin.
  • Mixa ärterna med koriander, limeskal, limesaft och olja till en slät kräm. Blanda ärtkrämen med lök, vitlök och chili. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt.
Taco:
  • Stek färsen i smör-&rapsolja tills den är smulig och genomstekt. Tillsätt taco kryddmix och vatten. Sjud tills vattnet kokat in. Ta från värmen.
  • Servera med alla tillbehören upplagda i skålar.
Klart!
Energi:

921 kcal

Protein: 45 g
Kolhydrater: 71 g
Fett: 46 g

Ingredienser

Vegetarisk färs, t ex quorn-, sojafärs eller liknande, gärna svenskodlad
400 g
2 msk
Taco kryddmix
1 påse
Vatten
2 dl
Sötsyrlig het rödkål:
Färsk röd chili
½
Färsk koriander
½ kruka
Vitlöksklyfta
1
Vatten
2 msk
Citroner, pressad saft
2
Strösocker
1 msk
Flingsalt
2 tsk
Rödkål
250 g
Isad silverlök:
Silverlök
1
Isbitar
Ärtguacamole:
Frysta gröna ärter
250 g
Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
Röd chili
½
Färsk koriander
½ kruka
Lime, finrivet skal och saft
1
Kallpressad rapsolja eller olivolja
1 msk
1 dl
Salt
1 tsk
Till servering:
Tortillabröd
8
Salladsblad
1 kruka
Skivad inlagd jalapeño
1 dl
3 dl
150 g
Färsk koriander
1 kruka