Birria tacos

Birria tacos

60+ min Huvudrätt
Birria tacos är en populär mexikansk chiligryta som ska koka riktigt länge. För att få till rätt smak behöver du en rad olika chilisorter. De vi använder oss av är guajillo, pasilla, chili de arbol samt ancho chili. Tortillabröden doppas först i såsen för att sedan fyllas med mozzarellaost och kött. Bröden steks krispiga och serveras med gräddfil, koriander och lök.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/birria-tacos/

Gör så här

  • Skär köttet i 4 grova bitar.
  • Hetta upp olja i en stekgryta och stek köttet i omgångar tills det får gyllenbrun färg, lägg över i en skål. Salta.
  • Skala och skär löken i grova bitar. Skala och krossa vitlöken. Halvera tomaterna.
  • Fräs all lök i 2 min i samma stekgryta som du stekte köttet i, detta för att få ut maximalt med smak från köttet.
  • Tillsätt tomatpurén och stek ytterligare 1 min.
  • Lägg tillbaka köttet i grytan och ha i all chili, ta bort fröna ur chili om du vill ha mindre hetta eftersom det är där den mesta av hettan sitter. Häll på buljong och tomater.
  • Stek korianderfrö och svartpeppar i en torr stekpanna ca 2 min. Lägg ner kryddorna i en kryddsil och stoppa ner den i grytan under vätskan.
  • Efter ca 1 timme, ta upp all chili och lägg den tillsammans med 1 dl buljong i en matberedare. Mixa slätt.
  • Häll tillbaka chilisåsen i grytan. Låt sjuda under lock ytterligare ca 3 timmar, eller tills köttet är mört.
  • När köttet är mört silar du av vätskan i en separat skål, riv sedan sönder köttet med två gafflar tills bitarna är så stora eller så små som du önskar.
  • Skala och hacka rödlöken. Skala, kärna ur och skiva mango och avokado. Klyfta limen.
  • När du ska steka dina tacos så doppar du halva brödet i vätskan som du sparat och har på kött och ost. Vik ihop bröden och stek på medelhög värme i lite olja.
  • Servera birria tacos med en skål av såsen, koriander, rödlök, lime, avokado, mango och gräddfil.
Klart!
Energi:

805 kcal

Protein: 47 g
Kolhydrater: 65 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Högrev
1 kg
Salt
2 tsk
Stor gul lök
1
Vitlöksklyftor
4
Körsbärstomater
250 g
Tomatpuré
1 msk
Ancho chili
3
Torkad chili, de arbol
2
Torkad chili, guajillo
3
Torkad chili, pasilla
2
Oxbuljong
1 liter
Kanelstång
1
Korianderfrön
1 msk
Svartpepparkorn
1 msk
Olja, till stekning
Till servering:
Rödlök
1
Mango
1
Avokados
2
Lime
1
Små tortillabröd
16
300 g
3 dl
Färsk koriander