Tema
Julskinka

Griljera skinka

Griljera skinka själv till jul! Julskinka har traditionellt en viktig plats på det svenska julbordet. Många sätter stor stolthet i att själv griljera och glasera skinkan, för att sedan bjuda släkt och vänner på årets godbit!

När du ska griljera skinka använder du en färdig, ugnsbakad eller kokt skinka som du tar bort nät och svål från. Sätt ugnen på 200 grader och lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna.

Rör ihop äggula och senap och bred eller pensla på blandningen på skinkan. Sikta sedan ströbröd över skinkan och garnera med nejlikor om du vill. Griljera skinkan i ugnen 10-15 minuter tills den fått fin färg. Ställ sedan den färdiga skinkan så den svalnar så snabbt som möjligt.

Glasering av julskinka

När du ska göra glaserad julskinka använder du en färdig, ugnsbakad eller kokt skinka utan nät eller svål. Sätt ugnen på 200 grader och lägg skinkan i en ugnssäker form eller en långpanna. Skär sedan snitt i skinkans fettlager så det bildas snygga rutor i ett mönster. Dekorera sedan skinkan genom att trycka fast en kryddnejlika i varje kryss i mönstret. Strö socker över skinkan och sätt in den ugnen.

Om skinkan är stor och hög sätter du den lite längre ner, annars mitt i ugnen. Ös skinkan med apelsinsaft när sockret smält och fått färg och ös sedan med vätskan som bildas ett par gånger. Låt skinkan glaseras i ugnen ca 20 minuter eller tills den blivit blank och gulbrun. Ställ sedan den färdiga glaserade julskinkan så den svalnar så snabbt som möjligt.

Recept

Populära teman och recept

Alla teman

Hitta recept