Surdegspizza

Surdegspizza

60+ min
Surdegspizzadegen ger själva pizzan en lite mer seg och tuggig konsistens än den klassiska pizzadegen. Det tar lite tid att få klar degen men det är det värt! Toppa din surdegspizza med det du gillar allra bäst. Vi har toppat denna med crème fraiche i botten, ädelost, parmesan och sist riven mozzarella. Enklet och gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/surdegspizza/

Gör så här

Pizzadeg:
  • Blanda vatten, surdegsgrund, salt och mjöl i en bunke. Arbeta tills degen är väl blandad. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila 1 tim i rumstemperatur.
  • Ta tag i degens kant och stäck degen rakt upp och vik över in mot mitten. Gå varvet runt och vik hela degen. Gör detta ytterligare två gånger med 30 min mellanrum. Låt sedan degen vila i bunken ca 1 tim i rumstemperatur.
  • Smörj en stor eller flera små plastlådor (med lock) med lite olja. Forma degen till 6 runda bullar som är spända och släta på ytan. Lägg i lådan och sätt på lock.
  • Låt jäsa 8-12 tim i kylskåp. Har de inte jäst tillräckligt kan degen gärna jäsa i rumstemperatur ca 2 tim. De ska se lite luftiga ut när de är färdigjästa.
Topping till quattro formaggi:
  • Värm ugnen till 260° med en pizzasten, pizzastål eller ugnsplåt i övre delen av ugnen.
  • Låt degbitarna få rumstemperatur innan pizzorna bakas ut. Degen ska inte kavlas utan tryckas ut med händerna. Låt kanten vara orörd så den kan resa sig fint i ugnen.
  • Lägg en pizza i taget på en pizzaspade eller på ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda.
  • Strö på riven ost, bitar av mozzarella och smulad ädelost. Grädda pizzorna ca 5 min. Ha koll så de inte bränns.
  • Riv över pecorino och servera direkt.
Klart!

Ingredienser

Vatten, ljummet
3½ dl
Aktiv starter av surdeg på vete
150 g
Salt
2 tsk
Vetemjöl special, gärna ekologiskt eller stenmalet
600 g
Topping till quattro formaggi:
300 g
Färsk mozzarella à 125 g
3
150 g
Falbygdens® pecorino romano