Napolitansk pizza

Napolitansk pizza

Huvudrätt
Allt hänger på degen! Napolitansk pizza ska ha tunn botten med tjocka, fluffiga kanter. Då använder man gärna en deg som har jäst länge, 34 tim för att vara exakt. Bakar ut pizzan försiktigt och tryck inte till kanten. Det blir extra bra om man gräddar pizzan på pizzasten eller pizzastål. Men det går också fint med den vanliga ugnsplåten. Nu är det bara bjuda hem nära och kära på nybakad "Pizza Napoletana"!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/napolitansk-pizza/

Gör så här

Pizzadeg:
  • Blanda vatten, salt och jäst i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta ca 5 min i degblandaren. Täck bunken med plastfolie och låt vila 1 tim i rumstemperatur.
  • Arbeta degen igen ca 8 min i maskin tills den är smidig och blank.
  • Smörj en plastlåda eller stor bunke med lite olja. Vik degen så den blir spänd och slät uppepå. Lägg i lådan eller bunken och täck med lock eller plastfolie. Låt jäsa 9 tim i rumstemperatur.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar à 200 g eller större om ni föredrar större pizzor. Forma varje bit till en slät bulle med spänd degyta. Lägg i en stor inoljad plastlåda eller 6 mindre med lock. Låt jäsa i kyl ca 24 tim.
Pizzasås:
  • Häll tomaterna i en bunke och krama sönder dem med handen. Blanda med olja, oregano och salt.
Topping:
  • Värm ugnen till 260° med en pizzasten, pizzastål eller ugnsplåt i övre delen av ugnen.
  • Låt degbitarna få rumstemperatur innan pizzorna bakas ut. Degen ska inte kavlas utan tryckas ut med händerna. Låt kanten vara orörd så den kan resa sig fint i ugnen.
  • Lägg en pizza i taget på en pizzaspade eller på ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda.
  • Bred ca ½ dl tomatsås per pizza, strö över riven ost och lägg på bitar av färsk mozzarella och några halverade tomater. Grädda pizzorna ca 5 min. Ha koll så de inte bränns.
  • Toppa med färska basilikablad och ev några små klickar pesto.
Klart!
Energi:

807 kcal

Protein: 41 g
Kolhydrater: 91 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Pizzadeg:
Vatten, kallt
5 dl
Salt
1 msk
Jäst, ca 1 krm
1 g
Vetemjöl special eller Tipo 00 (12-13 dl)
750 g
Matolja
Pizzasås:
Konserverade hela tomater, helst San Marzano
1 burk
Olivolja
2 msk
Torkad oregano
1 tsk
Salt
1 tsk
Topping:
300 g
Färsk mozzarella à ca 125 g
3
Körsbärstomater, delade
200 g
Färsk basilika
1 kruka
Pesto
ev 1½ dl