Smörad spetskålsbuljong med gari och friterad brysselkål

Smörad spetskålsbuljong med gari och friterad brysselkål

1 tim
En len rostad kålbuljong med pigg hetta från gari - för de flesta känd som sushi-ingefära. Till det serveras krispigt friterad brysselkål och krispig spetskålsallad.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/smorad-spetskalsbuljong-med-gari-och-friterad-brysselkal/

Gör så här

Kålbuljong:
  • Sätt ugnen på 200°. Rör ihop dressingen.
  • Ta bort de största bladen från spetskålen och skär bort den grova stammen.
  • Dela bladen i mindre bitar och blanda med dressingen. Ställ åt sidan.
  • Skär resterande spetskål i mindre bitar och lägg på en djup ugnsplåt. Klicka på 100 g av smöret och tillaga i mitten av ugnen tills kålen är ordentligt rostad, ca 45-50 min.
  • Blanda kålen med sirap och rosta ytterligare 10 min. Tillsätt vatten och vänd runt kålen. Fortsätt rosta ytterligare 15 min. Ta ut plåten och låt kålen svalna i buljongen.
  • Sila ner all buljong från plåten i en liten kastrull. Koka upp buljongen och rör ner vinäger, soja och salt.
  • Ta från värmen och mixa ner resterande smör, lite i taget, med en stavmixer.
Friterad brysselkål:
  • Dela brysselkålen. Värm oljan till 180° i en kastrull med lock.
  • Fritera kålen gyllene 3-4 min. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
Färskost med ingefära:
  • Rör ihop färskost med ingefära.
  • Lägg färskosten i botten på tallriken och häll på buljong. Toppa med friterad brysselkål och kålsallad.
Klart!
Energi:

806 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 77 g

Ingredienser

Kålbuljong:
Spetskål, ca 1 kg
1
325 g
Sirap
2 msk
Vatten
5 dl
Vinäger
1 msk
Japansk soja
2 tsk
Salt
½ tsk
Dressing:
Vinäger
2 tsk
Rapsolja
1 tsk
Salt
½ tsk
Friterad brysselkål:
Brysselkål
6
Rapsolja till fritering
½ liter
Salt
Färskost med ingefära:
100 g
Finhackad gari, inlagd ingefära
2 msk