Saffransris med berberis

Saffransris med berberis

Ett enkelt sätt att ångkoka riset som gör att det blir mycket luftigt. Här får riset vacker färg och god smak av saffran, pistaschnötter och torkade berberis.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffransris-med-berberis/

Gör så här

  • Koka alltid ris i en stor kastrull, den bör rymma minst 4 liter. Koka upp vatten, salt och smör i en teflonkastrull. Skölj riset och lägg det i vattnet.
  • Koka på svag värme 15-20 min tills vattnet har kokat in. Rör in lite luft i riset och gör några hål med skaftet av en slev eller liknande. Stäng av värmen och låt riset stå kvar på plattan 15-20 min.
  • Blanda saffran och hett vatten och låt det dra en stund. Blanda det med 1 dl av riset. Lägg upp resten av riset på ett stort fat. Bryn bären i smör någon minut så de blir glansiga. Garnera riset med saffransris, bär och pistagenötter.
Klart!

Berberis kan bytas ut mot tranbär.

Energi:

455 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 78 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Basmatiris
4 dl
Vatten
8 dl
Salt
1 tsk
2 msk
Saffran à 0,5 g
¼ pkt
Hett vatten
1 msk
Torkade berberis
1 dl
1 msk
Pistagenötter
½ dl