Saffransmazarin

Saffransmazarin

60+ min
Juligt ljuvliga mazariner som får smak, färg och doft av gyllene saffran. Perfekta på glöggfesten, gottebordet eller till eftermiddagskaffet på julafton. Receptet är skapat av Roy Fares, Årets konditor 2010.
Roy Fares
Roy Fares Årets konditor 2010
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffransmazarin/

Gör så här

  • Bottnar:
  • Skär smöret i kuber. Lägg i en mixerbunke. Tillsätt övriga ingrediener och kör maskinen tills du har en smidig deg. Forma till en rulle och vira in i platsfolie. Lägg kallt ca 20 min.
  • Ta ut degen. Dela den i 16 bitar. Kavla varje bit till en rundel. Klä runda mazarinformar som är 8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
  • Mazarinfyllning:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Smält 50 g smör i en liten kastrull. Tillsätt saffran. Ställ åt sidan.
  • Grovriv mandelmassan. Lägg i en mizerbunke. Tillsätt lite av det rumsvarma smöret i taget under mixning. Rör ner saffransmöret.
  • Tillsätt ägg och äggula, ett i taget och blanda ordentligt.
  • Vänd i vaniljsocker och vetemjöl och blanda väl.
  • Fyll formarna till lite mer än 3/4, strö över hyvlad mandel och grädda i ugn i 15-16 min eller tills mazarinerna fått en fin gyllenbrun färg.
  • Låt svalna helt innan de vänds ut ur formarna.
  • Pudra på florsocker innan servering.
Klart!
Energi:

530 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Bottnar
125 g
Florsocker
1 dl
Vetemjöl
3 dl
Äggula
1
Mazarinfyllning
50 g
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Mandelmassa, riven
400 g
100 g
Ägg
2
Äggulor
3
Vaniljsocker
1 msk
Vetemjöl
2 msk
Garnering
Mandelspån
ca 1 dl
Florsocker