Pljeskavica
Nytt

Pljeskavica

60+ min Huvudrätt
Pljeskavica är street food från Balkan. Det är en saftig och smakrik burgare som helst serveras i nybakat lepinjabröd, men det funkar även med pitabröd. Brödet fylls med kajmak, ajvar, rödlök, saltgurka och paprika Otroligt gott och smakrikt. Avnjut den gärna med iskall ayran!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pljeskavica/

Gör så här

  • Blanda färsen med paprikapulver, chili flakes, svartpeppar och salt.
  • Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda noga med färsen.
  • Häll mineralvattnet i ett glas och rör ner bikarbonaten. Blanda vattnet med färsen. Forma till en boll i bunken. Pensla färsen med olivolja och täck över bunken. Ställ kallt minst 1 timme.
  • Förbered tillbehören under tiden. Börja med kajmak: Vipa ihop färskost och crème fraiche. Ställ kallt.
  • Skala och skiva rödlöken. Skiva paprikan och grovhacka persiljan. Plocka salladsbladen. Skär saltgurkan i långa skivor.
  • Forma färsen till 4 jämnstora platta biffar.
  • Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek burgarna 3-4 min per sida eller tills de är genomstekta.
  • Bred ajvar på bröden. Fyll dem med sallad, biffar, kajmak, rödlök, paprika, saltgurka och persilja.
  • Njut av din pljeskavica när den är alldeles nylagad!
Klart!

Ingredienser

Lammfärs eller nötfärs
500 g
Paprikapulver
2 tsk
Chili flakes
1 tsk
Nymalen svartpeppar
½ tsk
Salt
1 tsk
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
Mineralvatten
½ dl
Bikarbonat
1 tsk
Olivolja
2 msk
Till servering:
Liten rödlök
1
Paprika
1
Bladpersilja
50 g
Krispsallad
1 huvud
Saltgurkor
2
Lepinja eller pitabröd
4
Ajvar relish
1 dl
Inkluderad
Lepinja
Budget
60+ min
Lepinja
(2)
Ayran
Budget
Ayran
(3)