Påsksemlor

Påsksemlor

60+ min Mellanmål Efterrätt
Dessa läckra påsksemlor är fyllda med mandelmassa smaksatt med citron och vanilj. Sedan fyller vi dem även med lemon curd och vispad grädde. För den perfekta påskkänslan dekoreras de med påskägg och ätbara blommor. Otroligt vackert på påskfesten!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pasksemlor/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  • Tillsätt kvarg, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut till 16 runda släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med mandelassa, mjölk, finrivet citronskal och vanilj. Fyll bullarna med mandelmassan.
  • Bred ut ca 1 tsk lemon curd på mandelmassan i varje bulle.
  • Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ut grädden i bullarna.
  • Sätt på locken och spritsa ut lite grädde på varje lock. Dekorera dina påsksemlor med godisägg och ätliga blommor.
Klart!

Det går bra att byta Arla Köket Kesella® kvarg mot Arla Ko® Gräddfil eller Arla Köket® Matyoghurt.

Energi:

311 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Jäst
25 g
50 g
2 dl
1¼ dl
Salt
2 krm
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Strösocker
¾ dl
Vetemjöl
ca 7 dl
Uppvispat ägg, till pensling
1
Fyllning:
Mandelmassa, riven
200 g
1 dl
Citron, finrivet skal
1
Vaniljpulver
2 krm
Lemon curd
ca 1 dl
3 dl
Ätbara blommor
Påsk godis