Ossobuco

Ossobuco

60+ min Huvudrätt
Ossobuco är en klassiker från det italienska köket. Kalvlägg som kokas riktigt länge i en sås på tomater, vitt vin, rotselleri, morot och färsk rosmarin. Toppa din ossobuco med gremolata och servera den gärna med en krämig risotto milanese. Prova även att byta ut kalvägg mot lammlägg, det blir riktigt gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ossobuco/

Gör så här

  • Skala och finhacka lök, vitlök, rotselleri och morot.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en gryta. Fräs grönsakerna tillsammans med tomatpuré 3-4 min.
  • Tillsätt tomater, vin, vatten och fond. Låt sjuda ca 10 min.
  • Vänd kalvläggen i mjöl. Bryn skivorna i smör-&rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra.
  • Lägg ner köttet i grytan och tillsätt rosmarin. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  • Lyft av locket och låt koka ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Gremolata:
  • Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta på skalet.
  • Skala och finhacka vitlök. Finhacka persilja.
  • Blanda allt i en skål. Smaka av gremolatan med lite salt.
  • Toppa ossobuco med gremolata. Servera gärna med risotto.
Klart!

Det är gott att lägga ner ugnsrostade tomater i din ossobuco! Värm ugnen till 225°. Halvera 2 tomater, strö över lite salt och socker. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

Energi:

297 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 9 g

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
3
Rotselleri
100 g
Morot
1
2 msk
Tomatpuré
3 msk
Konserverade körsbärstomater
1 burk
Vitt vin
2 dl
Vatten
2 dl
Kalvfond
3 msk
Färsk rosmarin
2 msk
Skivor av kalvlägg eller lammlägg
1 kg
Vetemjöl
2 msk
Salt och svartpeppar
Gremolata:
Citron
1
Vitlöksklyfta
1
Färsk persilja
1 kruka
Flingsalt
Inkluderad
Risotto
Budget
30 min
Risotto
(340)