Lammstek med tahinikryddad tomatsås

Lammstek med tahinikryddad tomatsås

60+ min Huvudrätt
Tahini reder såsen och gör den krämig, nötig och alldeles underbar. Använd en ljus tahini gjord på skalade sesamfrön. Prova även såsen till stekt halloumi eller pasta.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lammstek-med-tahinikryddad-tomatsas/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i smör, med nätet kvar, i en stekpanna.
  • Lägg över i en långpanna och stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
  • Dela potatisen. Skär aubergine i grova bitar. Lägg aubergine, potatis och oliver runt köttet.
  • Lägg hälften av rosmarinen bland grönsakerna och blanda med olja och salt.
  • Stek i mitten av ugnen tills köttets innertemperatur är 60°, ca 1 tim. Låt köttet vila 10-15 min.
Tomatsås:
  • Hacka lök och vitlök. Smält smöret i en liten kastrull. Fräs lök och vitlök mjuk.
  • Tillsätt tomater, resterande rosmarinkvistar och vatten. Koka utan lock ca 30 min på medelvärme. Rör om då och då.
  • Ta upp kvistarna, rör ner tahini och socker. Smaka av med salt och peppar.
Klart!

Ge lammet extra smak med skalade vitlöksklyftor och färska rosmarinkvistar. Stick hål i köttet genom nätet och tryck in vitlök och rosmarin.

Energi:

480 kcal

Protein: 34 g
Kolhydrater: 35 g
Fett: 20 g

Ingredienser

Lammstek:
Benfri lammstek
800 g
Salt
1½ tsk
Svartpeppar
1 tsk
Sparrispotatis eller delikatesspotatis
1 kg
Aubergine
1
Kalamataoliver
2 dl
Färsk rosmarin
½ kruka
Olivolja
2 msk
Salt
1 tsk
Tomatsås:
50 g
Gul lök
½
Vitlöksklyftor
2
Krossade tomater, à 400 g
1 burk
Vatten
2 dl
Ljus tahini
3 msk
Strösocker
½ tsk
Salt och svartpeppar