Krispig ostpaj med sparris och citron

Krispig ostpaj med sparris och citron

45 min
Syrlig och lättbakad paj med lagrad ost, löjrom och krispiga grönsaker. Du kan ta de örter du gillar men en blandning av flera sorter brukar vara gott. Servera på en buffé.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/krispig-ostpaj-med-sparris-och-citron/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Vispa upp ägget och pensla kanten på smördegen ca 3 cm runt om. Blanda resten av ägget med citronskal, gräddfil samt ⅔ av osten. Bred ut krämen på degen.
  • Tvätta potatisen och skär dem tunt, gärna på mandolin. Blanda med smör-&rapsolja och citronsaft. Salta och peppra.
  • Fördela i ett fint mönster på degen. Toppa med resten av osten. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min tills den har fått fin färg.
  • Bryt av den nedre delen på sparrisen. Skär sparris och rädisor tunt, gärna på mandolin, och lägg i kallt vatten. Häll av vattnet från grönsakerna vid servering.
  • Klicka ut gräddfilen på pajen. Lägg på grönsaker, örter och rom.
Klart!
Energi:

300 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 15 g
Fett: 21 g

Ingredienser

Kyld smördeg
200 g
Ägg
1
Citron, rivet skal och saft
½
2 dl
Riven lagrad ost, t ex Svecia
150 g
Potatis
200 g
2 msk
Till servering:
Rädisor
125 g
Färsk sparris
250 g
1 dl
Löjrom eller annan rom
80 g
Färska örter