Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

En magiskt god kladdkakebakelse med knapriga och syrliga pecannötter som blandas med salt kolasås och söta marshmallows till en riktigt kladdig kladdkaka. Den blev också publikfavorit på Bak- & Chokladfestivalen 2015.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (43 st)

Mitt betyg:

Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

En magiskt god kladdkakebakelse med knapriga och syrliga pecannötter som blandas med salt kolasås och söta marshmallows till en riktigt kladdig kladdkaka. Den blev också publikfavorit på Bak- & Chokladfestivalen 2015.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Receptet gäller för 12 bitar

  • 200 g Arla® Svenskt Smör
  • 100 g mörk choklad
  • 4½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Limenötter:

  • 1½ dl pekannötter
  • ¾ dl rårörsocker
  • 1½ msk limesaft
  • 1 tsk flingsalt

Kolasås:

Vaniljgrädde:

Topping:

  • ½ tsk flingsalt
  • 2 dl marshmallows mini
  • ev 1 ask physalis

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smör och choklad under omrörning i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till kakan och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 30x30 cm. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna.

Grovhacka nötterna. Rosta dem ca 3 min i en torr, varm stekpanna. Häll nötterna på en tallrik. Smält socker, limesaft och flingsalt i stekpannan, låt koka ihop ca 2 min under omrörning tills sockret är karamelliserat. Dra stekpannan från värmen och rör försiktigt i nötterna. Häll upp nötblandningen på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker och flingsalt i en kastrull och låt koka ca 5 min på svag värme under omrörning. Rör i vaniljsocker och flingsalt. Låt svalna.

Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulvret.

Skär kakan i 12 bitar. Ringla på lite kolasås på varje bit. Bryt limenötterna i mindre bitar och fördela på alla bitar tillsammans med marshmallows, flingsalt och ev physalis. Servera med vaniljgrädden.

Tips:

Kladdkakan är skapad av Linnéa Nygren från Saltsjö-Boo som är finalist i Kladdkakeracet 2015.

Rekommenderade produkter