Kikärtsgryta

Kikärtsgryta

40 min Huvudrätt
En vegetarisk kikärtsgryta med smak av saffran och citron. Vi har även aubergine och tomat i denna lättlagade gryta som passar till både vardag och fest. Toppad med flagad rostad mandel, granatäpple och färsk mynta serverar vi kikärtsgrytan med fluffig couscous.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kikartsgryta/

Gör så här

  • Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär aubergine i cm-stora bitar. Häll av och skölj kikärterna.
  • Blanda saffran med hett vatten i ett liten glas. Ställ åt sidan.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök och aubergine ca 10 min på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, kanel och chili flakes. Fräs ytterligare ca 3 min.
  • Tillsätt kikärter, tomater, vatten, honung och smulad buljongtärning. Sjud ca 10 min.
  • Ta från värmen och rör ner saffran och crème fraiche. Smaka av med citronsaft, salt och nymald svartpeppar.
  • Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen.
  • Plocka kärnorna ur granatäpplet och grovhacka myntan. Rosta mandeln i torr stekpanna.
  • Strö mandel, granatäppelkärnor och mynta över kikärtsgrytan. Servera med couscous.
Klart!
Energi:

650 kcal

Protein: 19 g
Kolhydrater: 77 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
3
Aubergine
1
Kikärter à 400 g
1 burk
Saffran
1 pkt
Kokhett vatten
1 msk
2 msk
Tomatpuré
2 msk
Malen spiskummin
2 tsk
Malen kanel
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Konserverade körsbärstomater à 400 g
1 burk
Vatten
2 dl
Flytande honung
1 msk
Grönsaksbuljong
1 tärning
2 dl
Citron
1
Salt och svartpeppar
Till servering:
Couscous
3 dl
Granatäpple
1
Färsk mynta
1 kruka
Mandelspån
1 dl