Hasselnötsbakat rådjur med rotselleri och rådjurstartar

Hasselnötsbakat rådjur med rotselleri och rådjurstartar

Rådjur på två sätt - sotat med kryddor och sedan bakat med hasselnötter och som en tartar. Servera rotselleri i olika former till. Detta är Årets kock 2016, Jimmi Erikssons, vinnarrätt som han här anpassat för hemmakockar.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (0 st)

Mitt betyg:

Hasselnötsbakat rådjur med rotselleri och rådjurstartar

Rådjur på två sätt - sotat med kryddor och sedan bakat med hasselnötter och som en tartar. Servera rotselleri i olika former till. Detta är Årets kock 2016, Jimmi Erikssons, vinnarrätt som han här anpassat för hemmakockar.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner

Rådjurstartar:

  • 2 rådjursinnerfiléer à 100 g
  • 100 g rotselleri
  • ½ dl ättiksprit 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • ½ dl grovkornig dijonsenap
  • ½ tsk salt

Vinägersky:

Ugnsbakad rotselleri:

Rotsellerikräm:

Hasselnötsbakat rådjur:

  • 2 rådjursytterfiléer à 250 g
  • ½ msk senapsfrön
  • ½ msk dillfrön
  • ½ msk enbär
  • ½ msk cayennepeppar
  • ½ msk hela fänkålsfrön
  • ½ msk korianderfrön
  • 100 g hasselnötter, skalade
  • Arla® Smör&rapsolja spray

Servering:

  • 1 dl lingon
  • 2½ msk strösocker
  • ev 2 krm lingonpulver

Gör så här:

Rådjurstartar:

Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Skala rotsellerin och skiva 12 tunna skivor, gärna på mandolin. Stansa ut rundlar, ca 6 cm i diameter ur rotselleriskivorna. Lägg dem i lagen, låt dra minst 1 tim. Tärna köttet fint, blanda med senap och salt. Lägg ut rotselleriskivorna, fördela tartaren på mitten och vik ihop till "tacos".

Vinägersky:

Skala och hacka rödlök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tills löken börjar ta färg. Tillsätt timjan och vinäger. Koka ihop några min. Häll på buljongen och koka ca 45 min tills skyn har en djup rund smak och fin konsistens. Salta och sila ner skyn i en kastrull. Ställ åt sidan och värm innan servering.

Ugnsbakad rotselleri:

Sätt ugnen på 150°. Skala rotsellerin och spraya med smör-&rapsolja och gnid in saltet. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form och tillaga i mitten av ugnen ca 40 min. Skär i bitar precis innan servering.

Rotsellerikräm:

Skala och skär rotsellerin i små bitar. Koka rotsellerin mjuk i mjölk, grädde och salt. Sila av och spara gräddmjölken. Mixa rotsellerin med smör till en slät konsistens. Tillsätt ev lite gräddmjölk för lösare konsistens. Lägg i en kastrull och värm försiktigt innan servering.

Hasselnötsbakat rådjur:

Sätt ugnen på 150°. Mixa eller stöt ihop alla kryddor, ställ åt sidan. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Spraya med smör-&rapsolja. Rosta dem i ugnen ca 10 min tills de har en gyllenbrun färg. Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl. Sänk ugnsvärmen till 125°. Krydda köttet med kryddblandningen och salta. Bryn köttet runt om i smör. Rulla köttet i de mixade hasselnötterna. Lägg köttet i en ugnsfast form. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på ca 48°. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i ca 1½-2 cm tjocka skivor.

Servering

Rör ihop lingon och socker tills sockret har löst sig. Lägg upp kött, rotsellerikräm, ugnsbakad rotselleri, och rådjurstartar på tallrikar. Avsluta med vinägersky och rörda lingon. Toppa ev med lingonpulver.

Källa:

Rekommenderade produkter