Älgstek i ugn

Älgstek i ugn

Älgstek i ugn blir extra saftig om den steks på låg värme. Det tar lite tid men det är det värt! Servera älgstek i ugn med pressad potatis, stekta brysselkål med rostade hasselnötter samt en mustig sås med enbär, timjan och grädde.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/algstek-i-ugn/

Gör så här

  • Låt älgsteken ligga framme i rumstemperatur ca 1 tim. Gnid in riktigt med salt och svartpeppar runt om steken och låt den ligga 1 tim till i rumstemperatur.
  • Värm ugnen till 125°.
  • Bryn köttet runt om i smör- & rapsolja. Stick in ett termometer i köttets tjockaste del och lägg älgsteken i en ugnsform. Häll vin i formen och sätt in köttet mitt i ugnen.
  • Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55-60°. Späd ev med vatten om det blir torrt i formen. Låt vila 15 min på en skärbräda innan nätet tas bort och älgsteken skärs upp.
Sås:
  • Ta vara på skyn som bildats vid tillagningen och häll ner den i en kastrull. Tillsätt vatten, grädde och fond.
  • Blanda i messmör, soja, timjan och fint mortlade enbär. Låt koka ihop några minuter till god smak. Smaka av med salt och peppar.
  • Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Servering:
  • Skär upp älgsteken i tunna skivor.
  • Servera med sås, pressad potatis, smörstekta brysselkål med nötter.
Klart!
Energi:

444 kcal

Protein: 50 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 25 g

Ingredienser

Benfri älgstek, nätad
ca 1 kg
Salt
1½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 msk
Rödvin
1 dl
Sås:
Vatten
1 dl
3 dl
Viltfond eller oxfond
1½ msk
Messmör
1 msk
Kinesisk soja
1 tsk
Färsk timjan
2 kvistar
Enbär, fint mortlade
4
Salt och svartpeppar
Majsstärkelse, till redning
1 msk
Till servering:
Kokt pressad potatisar
Smörstekta brysselkål
Rostade hasselnötter